Friss hírek

2009.12.01. 13:59

Kiosztották a "legrosszabb irodalmi szexért" járó díjat

<p>Hiába kapta meg Franciaország legmagasabb irodalmi kitüntetését, Nagy-Britanniában a "legrosszabb irodalmi szexért" járó díjat ítélték a francia-amerikai szerzõnek, Jonathan Littell-nek. Az angolul The Kindly Ones (szabad fordításban: A kedvesek) címmel idén megjelent második világháborús történet 2006-ban kapta meg a Goncourt díjat, vagyis az azt megelõzõ év legjobb francia nyelvû szépirodalmi prózai mûvének választották. (Címe franciául: "Les Bienveillantes".)</p>

A londoni Literary Review ítészei azonban rémesnek találták az intim jelenetek ábrázolását. Külön kiemelték azt a mondatot, amelyben a szerzõ a szexrõl azt írja, hogy "a lökés kiürítette a fejem, mint egy lágy tojás héját belülrõl karcoló kanál."

A "legrosszabb irodalmi szex" díjáért Littell olyanokkal versengett, mint a rock sztár Nick Cave, aki The Death of Bunny Munro (Bunny Munro halála) címû könyvében zselés cukorkának nevezte a mellbimbókat. Vagy Philip Roth-tal aki a The Humbling (A megszégyenítõ) címû regényében a jelenet nõi szereplõjérõl azt írja, hogy "vezérnek nevezte ki magát, aki csak akkor vesz részt az eseményekben, ha erre felszólítják."

A Literary Review megjegyezte, hogy Littell és Roth is bevonta a mitológiát a szex jelenetekbe. A gyõztes a görög mitológiából ismert visszataszító lények, a gorgók fejérõl és mozdulatlan küklopszokról is ír miközben az intim együttléteket részletezi.

Az ítészek egyébként elismerték, hogy Littell Franciaországban kitüntetett regényének más részei "zseniálisak".

A "Rossz szex" díjakat a szerzõk többnyire humorral fogadják. Jonathan Littell egyelõre nem reagált az újabb "elismerésre", amelyet nevében ügynöke fogadott el.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!