Friss hírek

2009.12.21. 11:53

Késik az ingatlankalkulátor az APEH-nél

<p>Még mindig tesztelik az APEH-ben az ingatlankalkulátort, s lehetséges, hogy idén már nem is kerül fel a honlapra az ingatlanadó kiszámítására szánt segédeszköz - mondták el az adóhivatalban a Független Hírügynökség kérdésére. A kormányrendelet értelmében egy hete kellene készen lennie a számlálónak.</p>

November 15-étõl kellene használhatónak lennie az APEH honlapján az ingatlankalkulátornak, de még mindig nem található meg a program.. A Független Hírügynökség kérdésére azt a hivatalos választ adták az adóhivatalban, hogy még tesztelik a rendszert, és elképzelhetõ, hogy január elseje elõtt nem kerül fel a honlapra. Mindezt azzal toldották meg, hogy a számláló használata nem kötelezõ az ingatlanadó kiszámításához.

Elõször az szja-bevallással együtt kell elkészíteni az ingatlanbevallást is, legkésõbb május 20-áig, és ugyaneddig befizetni a felét, a másikat pedig szeptember 30-áig. Minden 30 millió forintot meghaladó értékû lakóingatlan után kell megfizetni az adót, az ennél kevesebbet érõk - továbbá egy darab 15 milliót el nem érõ lakás - mentességet élvez.

Az ingatlankalkulátorban az APEH a megadott adatok alapján kiszámolja a szerintük érvényes értéket. Ennek akkor van jelentõsége, ha késõbb ennél értékesebbnek bizonyulna a lakás, ekkor ugyanis az APEH nem szabhat ki bírságot és pótlékot, csak az értékkülönbözet utáni adót kell befizetni.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!