Friss hírek

2009.12.19. 15:33

Keserûség Svédországban a Saab felszámolásának döntése miatt

<p>Keserûen reagáltak Svédországban a General Motors pénteki döntésére, amelynek értelmében az amerikai autóipari óriás felszámolja a tulajdonában lévõ svéd Saab gyárakat. - közölte szombaton a svéd média. A GM indoklása szerint azért született ez a döntés, mert összeomlott a tárgyalássorozat a márka eladásáról a holland Spyker Cars sportkocsi-gyártóval.</p> <p>"Az elsõ gondolatom az volt, hogy ez borzalmas hír a Saab dolgozóinak karácsony elõtt, mert mindenki azt remélte, hogy lehet megoldás, és a Saab tovább élhet. - mondta a svéd vállalkozás-és energiaügyi miniszter, aki szerint még nincs mindennek vége. Maud Olofsson úgy fogalmazott, hogy hétfõn még folytatják a tárgyalásokat annak a régiónak a vezetõivel és az érintett dolgozók képviselõivel, ahol a Saab üzeme van. A miniszter szerint a Saab megszünése drámai hatást válthat ki ebben a térségben, mivel korábban csõdbe ment itt a hajógyártás és a textilipar is. Olofsson szerint talán mégis van valami, ami reménykeltõ, mégpedig az, hogy a korábbi krízisekbõl is megtalálta a kiutat a régió.</p>

Jan ke Jonsson, a Saab vezérigazgatója azt mondta GM bejelentése kapcsán, hogy a hír megdöbbentette és nagy csalódást érez. Nick Reilly a GM európai ágazatának elnöke azt írta közleményében, hogy a Saabnak gyors megoldásra lett volna szüksége, és azért döntöttek a felszámolás mellett, mert a gyárat csak hosszadalmas és bizonytalan kimenetelû átalakítással lehetne valamelyest életben tartani.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!