Friss hírek

2009.12.19. 13:53

Kérdõjelek a hétfõi kamatdöntés elõtt

<p>Elképzelhetõ, hogy az eddigi hónapok fél százalékpontos csökkentései után hétfõn csak negyed százalékponttal mérsékli az alapkamatot a Magyar Nemzeti Bank Monetáris Tanácsa - ez a véleménye az Axa csoport Magyarország stratégiai tanácsadójának. Az emelletti érvek egyike a forint euróval szembeni ismételt gyengülése, valamint az állampapír-hozamokat befolyásoló országkockázati felár emelkedése és látványos mozgása.</p>

Az elmúlt hónapokban szinte egységesek voltak az elemzõi várakozások a soros havi kamatdöntõ ülések elõtt, rendre megelõlegezve a késõbbi 50 bázispontos (fél százalékpont) csökkentést. Most azonban megoszlanak a vélemények, sokan vélik úgy, hogy az eddigieknél kisebb negyed százalékpont mellett dönt a Monetáris Tanács.

Ezt a lehetõséget fogalmazta meg az Axa csoport Magyarország stratégiai tanácsadója is. Az évközi áfaemelés miatt megugró infláció Orosz Dániel szerint az MNB számára fontos idõtávlatban nem gördít akadályt a további kamatvágások elé. Ezzel szemben a forint euróárfolyama az elmúlt napokban ismét elérte a 280-at, és az úgynevezett országkockázati felár (amit a befektetõk "elvárnak" az állampapír-hozamba építve) is látványosabb mozgásokat produkált november vége óta, amikor ráadásul megint 1,58 százalékpontig ugrott - arra azonban emlékeztet Orosz, hogy ez sehol sincs a márciusi 6,58-tól.

A kamatdöntést befolyásolják tõlünk nagyban független folyamatok is, például a pénzügyi befektetõk kockázatvállalási hajlandóságának alakulása. Az idõben elõrehaladva egyre idegesebb piacról árulkodnak az indikátorok Orosz Dániel szerint. A bizonytalanság több forrásból táplálkozik: valamelyest kimerülnek a külföldi országokban elindított gazdaságélénkítõ programok, a másutt jellemzõen rendkívül mélyre süllyedt kamatok emelkedését elkezdi "beárazni" a piac, ami miatt meglehetõsen nehéz lenne tovább csökkenteni a magyar rátát, máskülönben veszélyesen összeszorítaná a hazai állampapírok hozamát - érvel az elemzõ.

Ugyancsak a befektetések kockázatát emelõ tényezõ a magyarországi választások közeledésével növekvõ bizonytalanság, valamint az, hogy más országok kötvénykibocsátási dömpingje hogyan fog lezajlani.

Mindent egybevéve Orosz Dániel szerint az a kérdés, hogy fél vagy negyed százalékponttal csökkenti az alapkamatot a Monetáris Tanács.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!