Friss hírek

2009.12.05. 10:14

Kampánycsend Romániában a vasárnapi választások elõtt

<p>Elkezdõdött a kampánycsend Romániában szombaton, ezzel lezárult az utóbbi húsz év legagresszívabb elnökválasztási hadjárata az országban. Vasárnap csaknem 18 millió szavazásra jogosult állampolgárt várnak az urnákhoz. Az államfõt öt évre választják.</p>

A vasárnapi megméretkezésen Traian Basescu jelenlegi államfõ, valamint Mircea Geoana, a Szociáldemokrata Párt elnöke vesz részt. A november 22-i elsõ fordulóban Basescu a voksok 35,44, Geoana pedig 31,15 százalékát szerezte meg.

Bukaresti elemzõk egyetértenek abban, hogy a választásokon nem az észérvek, hanem az érzelmek döntik el, kire üti a szavazó a pecsétet. (Romániában a szavazó lapon nem ikszelni kell, hanem a bizottságtól kapott pecséttel pecsételni a megfelelõ névre.) Az érzelmekre alapozott a november 22-i elsõ fordulót követõen versenyben maradt két jelölt is, akik a csütörtök esti utolsó televíziós vitájukban már durván támadták egymást.

Basescu érvei szerint Mircea Geoana megválasztásával a kommunizmus idején is aktívan szerepet vállaló közszereplõk és korrupció-gyanús gazdasági ügyletekrõl ismert személyek kerülnek hatalomra.

Geoana és a mögéje felsorakozott ellenzéki pártok viszont azzal érvelnek, hogy Basescu elnöksége a demokrácia megcsúfolása, az elnök ugyanis a gazdasági válság közepette politikai válságba sodorta az országot, mert rendszeresen figyelmen kívül hagyja a parlamenti többség szándékát, és az õt támogató Demokrata Liberális Pártnak kedvezõen döntött a fontos politikai kérdésekben.

A választások megosztották az erdélyi magyar közéletet is. A magyarság egyetlen parlamenti képviselete, a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) a szociáldemokrata Geoana-ra való szavazásra buzdította szimpatizánsait, miután saját jelöltje Kelemen Hunor alig több mint három százalékot szerzett az elsõ fordulóban.

A Magyar Polgári Párt (MPP) Basescut támogatja, a Tõkés László európai parlamenti képviselõ vezette Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács (EMNT) a lelkiismeret szerinti voksolásra buzdít, habár Tõkés maga kijelentette, hogy a jelenlegi államfõre szavaz.

A Székelyföld autonómiáját zászlajára tûzõ Székely Nemzeti Tanács pedig érvénytelen szavazásra buzdít. Azt javasolja, hogy a szavazók írják fel a cédulára az "autonómia" szót, s arra üssék a pecsétet.

Vasárnap 60 700 rendõr felügyeli a választások zavartalan lebonyolítását, 842 helyen szerveznek folyamatos közúti ellenõrzéseket a választási turizmus megakadályozása érdekében.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!