Friss hírek

2009.12.14. 14:13

Jól van az a három új szíves, akit egy napon mûtöttek

<p>Mind a három olyan új szíves beteg jól van, akiket egy napon, november 28-án mûtöttek - hangzott el a Gottsegen György Országos Kardiológiai Intézet hétfõi tájékoztatóján. A három betegbõl a két felnõtt férfi a Semmelweis Egyetemen esett át a szívátültetésen, egy 12 éves kislányt, aki veleszületett szívizombetegségben szenvedett és hónapok óta várt új szívre, a kardiológiai intézetben operáltak. Ofner Péter az intézmény fõigazgatója hangsúlyozta: 2007-ben indult a gyermek szívtranszplantációs program, azóta már 9 gyermeknél hajtottak végre sikeres mûtétet, csak idén 5-öt.</p>

Ofner Péter elmondta: a kislány olyan jó állapotban van, hogy várhatóan karácsonyra már hazaengedhetik. Kérdésre válaszolva a fõigazgató hozzátette: a sajtóban megismert két másik szívátültetett kislány Lara és Mirjam is jól van.

A tájékoztatón részt vett Mihály Sándor, a Szervkoordinációs Iroda vezetõje, aki közölte: idén eddig 331 szervátültetés történt, ebbõl 238-an kaptak új vesét, 38-an új májat, 18 felnõtt és 5 gyermek új szívet, 9-en kombináltan vesét és hasnyálmirigyet és egy Ausztriával kötött egyezmény alapján Bécsben magyar donoroktól 23-an új tüdõt. Hozzátette: valamelyest javult a gyermekdonáció, tehát több szülõ járul hozzá, hogy meghalt gyermekük szerveivel mások életét megmenthessék. A felnõtteknél azonban továbbra is nagy a donorhiány, fõleg vesére várnak sokan, a szervátültetésre váró 700 emberbõl körülbelül 600-an emiatt a szerv miatt szerepelnek a listán.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!