Friss hírek

2009.12.20. 15:08

Ingyen vizsgálja a tanyavilágban élõket a Debreceni Egyetem Különleges Orvos és Mentõcsoportja

<p>Ingyenesen megvizsgálták, illetve gyógyszert és élelmiszert is adtak vasárnap a hajdú-bihari tanyavilágban élõ embereknek a Debreceni Egyetem Különleges Orvos és Mentõcsoportjának tagja. Õk már évek óta arra áldozzák szabadidejüket, hogy feltérképezzék azok egészségi állapotát, akik nehezen tudnak eljutni orvoshoz.. A tanyák helyét GPS-koordinátákkal is rögzítik, hogy a késõbb könnyebben odatalálhassanak a mentõk.</p>

A hatalmas hóban terepjárókkal is csak nehezen jutottak be Debreceni Egyetem Különleges Orvos és Mentõcsoportjának tagjai vasárnap az elsõ tanyára. Sokan az ott élõk közül évek óta nem jártak orvosnál. A csoport felszerelése alkalmas arra, hogy ekg-t és ultrahangot is készítsenek. Még H1N1 elleni védõoltást is adtak annak, aki kérte - tájékoztatta a Független Hírügynökséget Késmárky András, a Debreceni Egyetem Különleges Orvos és Mentõcsoportjának elnöke.

A csoport tagjai gyógyszereket is visznek magukkal, hogy el tudják látni a rászorulókat. Két éve végzik a tanyavilágban élõk egészségének felmérését. Adataik szerint 15 ezer tanya van, így még évekig eltart a munka, mert az orvosok ezt saját költségükön és szabadidejükben végzik.

A GPS segítségével rögzítik a helyszíneket, és ha kérik, átadják a mentõknek is a koordinátákat, hogy gyorsabban odatalálhassanak a tanyákra. Van ugyanis olyan hely, amit csak a 20-30 éves földhivatali adatok alapján lehet megtalálni.

A mentõcsoport tagjai élelmiszeradományt is vittek magukkal.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!