Friss hírek

2009.12.15. 19:58

Heves indulatok a Kulturális Bizottság ülésén: "Hiller inkább ne csináljon semmit"

<p>A szakmabeliek véleményének semmibe vételével, illetve "ködösítéssel" vádolták Hiller István oktatási és kulturális minisztert a Kulturális és Sajtóbizottság keddi ülésének ellenzéki képviselõi, majd kivonultak az ülésrõl. Halász János, a bizottság fideszes alelnöke arról beszélt, a tárcavezetõ munkájával egyenesen árt az ágazatnak, ezért inkább semmit nem kéne csinálnia. Hiller István szereptévesztésnek, illetve pártpolitikai indíttatású, teátrális magatartásnak nevezte az ellenzék viselkedését, amely szerinte a választási kampány túl korai része.</p>

A bizottság fideszes alelnöke szerint a jelenlegi tárcavezetõ semmibe veszi a kulturális élet szereplõinek véleményét, így például a táncmûvészek tiltakozását. Néhány Kossuth-díjas mûvész ugyanis nemrégiben tiltakozó levelet írt a szakbizottságnak, amelyben a minisztérium érzéketlenségérõl számolnak be nehéz helyzetükkel kapcsolatban. Számos kritikai megjegyzés hangzott el a filmes szakma kapcsán is. Halász János arról számolt be, hogy a szaktárca semmit nem tesz a nézõszám csökkenése ellen, és homokba dugja a fejét, a terület konszolidálása helyett. Az ellenzék nehezményezte továbbá, hogy Magyarország 2011-es uniós elnöksége kapcsán a szocialisták a többi parlamenti frakció megkérdezése nélkül dolgozták ki elképzeléseiket az ország kulturális szerepvállalásáról. Arról nem is beszélve, hogy a mandátuma végéhez közeledõ tárcavezetõ volt államtitkárát nevezte ki a Nemzeti Galéria élére, aki egyedüli indulója volt a posztra meghirdetett pályázaton - hangzott el.

Hiller István válaszában felháborítónak nevezte az ellenzék magatartását, majd emlékeztetett arra, hogy nem csak a Nemzeti Galéria, hanem a Nemzeti Múzeum, az Országos Széchenyi Könyvtár, valamint az Országos Levéltár élére is a lehetõ legalkalmasabb személyt nevezte ki, amiért vállalja a felelõsséget. Felhívta a figyelmet arra, hogy a filmtörvény szakmai konszenzus mentén, ellenszavazat nélkül született meg a parlamentben, és aki ezt fel akarja rúgni, annak a szakma véleményét kell elõbb kikérnie.

A miniszter elmondta azt is, az elkövetkezõ években több száz mûvelõdési ház újul meg, összesen 30 milliárd forintot fordítanak fejlesztésre ezen a területen. A program 2013-ig tart; az elsõ, felújított épületet 2010 õszén adják át. Hiller István javaslatot tett továbbá arra, hogy a fõvárosi önkormányzat vegye át a Játékszín, a Kamaraszínház, illetve a Pesti Magyar Színház fenntartását, a minisztérium pedig az Operettszínház mûködtetését vállalná magára.

Az idei évrõl szóló beszámolójában a tárcavezetõ kiemelte, hogy az elõadómûvészeti törvény megalkotásával 2011-tõl több mint egymilliárd forintos bevételre lehet szert tenni, a kulturális járulék eltörlésével pedig lehetõvé vált a Nemzeti Kulturális Alap finanszírozásának stabilizálása. Mint ismert, az alap ezentúl az ötös lottó bevételeinek 90 százalékát kapja, amely jövõre 10,5 milliárd forintra tehetõ, míg idén kevesebb mint 8 milliárd folyt be.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!