Friss hírek

2009.12.01. 18:34

H1N1 - A klinikán sem láttak ilyen agresszív és gyors lefolyású betegséget

<p>"Ennyire agresszív, gyors lefolyású betegséget még nem láttunk!" - mondta Gál János, a Semmelweis Egyetem Aneszteziológiai és Intenzív Terápiás Klinikájának igazgatója azon a tájékoztatón, amelyen Falus Ferenc országos tiszti fõorvossal közösen hivatalosan is bejelentették annak a 21 éves kismamának a halálát, aki kedd reggel hunyt el a H1N1 vírus szövõdményében. A fõorvos hangsúlyozta, ezután az eset után a klinika valamennyi, eddig bizonytalankodó orvosa beoltatta magát. Falus Ferenc bejelentette: eddig 15 ember halálát okozta az újinfluenza, és emiatt 22-en vannak kórházi intenzív osztályon jelenleg. Becslések szerint 50-70 ezer ember esett át eddig a fertõzésen, és összesen 1,7 millió ember kapta meg a védõoltást. Az országos tiszti fõorvos is azt hangsúlyozta, ezután az eset után a legnagyobb felelõtlenség, ha valaki lebeszéli az embereket az oltásról.</p>

Falus Ferenc azt mondta: "tûrhetetlen, hogy egy gyógyítható, megelõzhetõ betegséget nem elõzünk meg. Ettõl féltünk, hogy egy egészséges fiatalt elveszíthetünk, mert nem védekeztünk."

Gál János elmondta: a 21 éves, 6 hónapos terhes kismama csütörtökön saját lábán ment be a klinikára, de már aznap az intenzív osztályra, gépi lélegeztetésre került. Pénteken már olyan súlyos állapotban volt, hogy ezzel a módszerrel már nem tudtak elég oxigént juttatni a tüdejébe, így az eddigi legkorszerûbb ECMO eljárással kivezették a vérét, oxigénnel dúsították, majd visszavezették a vért a szervezetébe. Vasárnap délután úgy tûnt sikerült annyira javítani a tüdõ állapotán, hogy levették errõl a géprõl, viszont kiderült a vírus közben megtámadta a veséjét és a szívét is. Hétfõn délelõtt ismét válságossá vált az állapota, leállt a veséje, keringési zavarok léptek fel. Délután a szülészek úgy döntöttek császármetszéssel világra segítik a magzatot, de nem volt életképes. A kismamát a legkorszerûbb eljárásokkal próbálták kezelni, többször újraélesztették, de kedd reggel meghalt.

A klinika igazgatója hangsúlyozta: eddig azok közül a kismamák közül, akik lélegeztetõ gépre kerültek még egyiket sem tudták levenni onnan. Az influenza elleni oltásról pedig azt mondta: lehet ellene érveket felhozni, de azt is tudni kell, hogy az oltás szövõdményeibõl eddig mindig sikerült kihozni a betegeket, a vírus szövõdményeibõl nem mindig.

Falus Ferenc a többi jelenleg intenzíven kezelt kismamáról elmondta: nagyon súlyos az állapota a Szegeden több hete lélegeztetõ gépen, mélyaltatásban tartott terhes nõnek. A Gyõrben és a budapesti klinikán kezelt másik, 26 éves várandós nõnek továbbra is életveszélyes az állapota, de "van remény". Felhívta a figyelmet arra: egyik kismama sem volt beoltva a H1N1 ellen, pedig megtehették volna, hiszen szeptember 29-e óta hozzáférhetõ a vakcina. Megismételte: az Egészségügyi Világszervezet adatai alapján a veszélyeztetett csoportok között is a legnagyobb rizikónak a 2 év alatti gyermekek és a terhes nõk vannak kitéve.

Az eddigi halálesetekrõl az országos tiszti fõorvos elmondta: a 15 elhunytból 3 volt, aki 15-29 éves, 7, aki 30-59, és 5, aki 60 év fölötti volt. A halálesetek az ország 8 megyéjét érintették: Pest, Baranya, Csongrád, Jász-Nagykun-Szolnok, Szabolcs-Szatmár-Bereg, Komárom és Tolna.

Az eddigi oltásokról az országos tiszti fõorvos elmondta: 1,2-1,3 millió ember kapta meg az ingyenes oltást és 400-500 ezren a térítésest. Az oltópontokon, amelyen egyszerûbben lehet felvenni a pénzért adható vakcinát eddig 20 ezer 145 ember kapta meg az oltást.

A tájékoztató után derült ki, hogy kedden a zalaegerszegi kórházban elhunyt az újinfluenza 16. áldozata, egy 24 éves férfi. Túlsúlyos volt, de más krónikus betegségben nem szenvedett a fertõzés elõtt.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!