Friss hírek

2009.12.16. 05:48

FÕVÁROSI KÖZGYÛLÉS - Ismét napirenden az áremelések - kétnapos ülést tart a testület

<p>Dönthetnek a képviselõk a 2010-tõl érvényes közüzemi díjakról a Fõvárosi Közgyûlés kétnapos, szerdai és csütörtöki ülésén. Emellett napirenden szerepel a BKV finanszírozásával kapcsolatos kötelezettségvállalás is, amely jövõre plusz 5, utána évben pedig plusz 10 milliárd forintot adna a vállalatnak fõvárosi pénzbõl. Várhatóan újra napirendre kerül a BKV tarifaemelésével kapcsolatos elõterjesztés, amely a kormány elvárása szerint 4 százalék körüli emelést tartalmaz.</p>

Már a szerdai ülésen dönthetnek a képviselõk arról a kötelezettségvállalásról, amelyrõl Demszky Gábor fõpolgármester tárgyalt a kormánnyal. Ennek értelmében a fõváros a 2010-re tervezett 10 milliárd forintos támogatás mellett további 5 milliárd forintot ad a BKV mûködtetésének finanszírozására, 2011-ben pedig összesen 20 milliárd forint mûködési támogatást nyújt saját költségvetési bevételeibõl. Ha az elõterjesztést támogatják, akkor a fõváros 2012-tõl ezt a kötelezettséget az MNB által a következõ évre közzétett fogyasztói árindexszel korrigálja, és az aktuális költségvetési rendeletébe építi.

Várhatóan újra napirenden lesz a BKV tarifáinak emelése, miután a kormány a többi között ezt is a tömegközlekedési vállalatnak nyújtott 23 milliárd forintos támogatás feltételéül szabta. Az elõzõ testületi ülésen ugyan 0 százalékos emelést szavaztak meg január 1-tõl, a kormány elvárása azonban az, hogy legalább az infláció mértékével, vagyis körülbelül 4 százalékkal emelkedjenek a viteldíjak február 1-tõl. Ez azt jelenti, hogy például egy vonaljegy a jelenlegi 300 forint helyett 320 forintba, a 9400 forintos havi felnõtt bérlet pedig 9800 forintba kerül, ha megszavazzák az elõterjesztést.

A november végi ülésen nem született döntés a csatornahasználati díj 2010-es mértékérõl, mert a képviselõk többsége levetette a javaslatot a napirendrõl. A Fõvárosi Csatornázási Mûvek Zrt. két változatban dolgozta ki a díjjavaslatát: az "A"-változat 36,3 százalékos emelést tartalmaz, míg a "B"-verzió 17,1 százalékos díjemelést javasol. Az elõterjesztõk a szakértõi vélemények alapján egyébként utóbbit javasolják, ami azt jelentené, hogy az idei 260,50 forint + áfa per köbméter csatornahasználati díjhoz képest 2010-ben 305 forint + áfát kellene fizetni köbméterenként. Ezzel az egy fõre jutó többletkiadás 254 forint lenne havonta.

A települési folyékony hulladék kezeléséért, vagyis a szennyvízszippantásért 5,6 százalékkal kellene többet fizetni, a szemétszállítás pedig 4,36 százalékkal kerülnek többe január 1-tõl. Az ivóvíz díjának emelésérõl már korábban döntés született: eszerint köbméterenként 1 forinttal emelkedik a víz ára, ami 0,6 százalékos emelés.

A képviselõk szavaznak a 2010. évi átmeneti finanszírozásról és költségvetési gazdálkodásról is. Az államháztartásról szóló törvény lehetõvé teszi, hogy ha egy képviselõtestületnek nincs elfogadott költségvetése január 1-ig, akkor átmeneti idõszakra szóló gazdálkodásról alkothat rendeletet. Ez felhatalmazza a fõpolgármestert, hogy az önkormányzat bevételeit folytatólagosan beszedhesse és kiadásait teljesíthesse.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!