Friss hírek

2009.12.11. 19:43

Fidesz: Az IMF érdeke is, hogy újratárgyalják a költségvetési hiány mértékét - RTL Híradó

<p>A Nemzetközi Valutaalapnak (IMF) is érdeke, hogy újratárgyalja Magyarországgal a költségvetési hiány várható mértékét - mondta az RTL Híradónak Varga Mihály. A Fidesz gazdaságpolitikusa szerint a költségvetés azért rossz, mert kevesebb hiánnyal számol, mint amennyi valójában várható.</p>

Bajnai Gordon miniszterelnök az elmúlt héten járt az IMF vezérigazgatójánál, aki akkor azt mondta: elégedett a kormány válságkezelésével és a költségvetéssel is.

A Fidesz gazdaságpolitikusa egyetért az IMF vezérigazgatójával abban, hogy olyan pályán kell tartani a gazdaságot, ami esélyt ad a növekedésre, a munkahelyteremtésre. Varga Mihály szerint a véleménykülönbség abban van, hogy mekkora a következõ év mozgástere. Az ellenzéki politikus hozzátette: a jövõ évi büdzsét nem a Fidesz készítette el, azt csak öröklik majd. Varga Mihály szerint ezért tárgyalniuk kell az IMF-fel arról, hogy ezek a számok megfelelnek-e a valóságnak. A Fidesz szakpolitikusa úgy vélte, hogy a számok nem a valós helyzetet tükrözik. Nyilatkozata szerint megállapításával a jegybank is egyetért.

Az IMF idén is hajlandó volt tárgyalni, és akkor hozzájárultak egy magasabb hiányhoz. Varga Mihály szerint a jövõ évi helyzet dönti el, hogy mennyire lesz rugalmas az IMF. Az ellenzéki politikus hozzátette: számos apró trükkel lehet befolyásolni az idei és a jövõ évre várható hiány mértékét. Az egyik ilyen, hogy a különbözõ tételeket más-más évben könyvelik el. A másik, hogy elkezdenek olyan pénzeket felhasználni, amelyeket csak jövõre lehetne elkölteni a költségvetési törvény szerint.

A teljes interjú a www.rtlklub.hu/hirek oldalon látható.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!