Friss hírek

2009.12.22. 14:43

Fémtörvény: a legális kereskedõk eredményeket várnak a terhekért cserébe

<p>Az illegális piac visszaszorítását, ezzel bevételeik növekedését várják a legális fémhulladék kereskedõk a januárban hatályba lépõ fémtörvénytõl. Az új törvény egyebek mellett szigorúbb engedélyezési rendszerhez és a Vám- és Pénzügyõrséggel való kötelezõ elektronikus kapcsolathoz köti a fémhulladék kereskedelmet. A végrehajtási rendelet azonban várhatóan csak karácsony után jelenik meg, a kereskedõk szerint ez jelentõsen csökkenti a felkészülési idõt. Az engedélyezést és a kereskedõk ellenõrzését a Vám- és Pénzügyõrség végzi majd.</p>

A Vám- és Pénzügyõrség 250 emberrel kezdi el a fémhulladék kereskedelemmel kapcsolatos munkát. A fõ cél az illegális fémkereskedelem felszámolása - mondta kedden Nagy János, a VPOP parancsnoka.

A kereskedõk szerint viszont hátrány, hogy a törvény végrehajtási rendelete egyelõre késik, így szûkül a felkészülési idõ. A január 1-jei hatályba lépéstõl számított 60 napjuk van ugyanis arra, hogy beadják az engedély kérelmüket és kiépítsék a számítástechnikai rendszert. Végrehajtási rendelet híján viszont még nem tudják, pontosan hogyan. Sok kereskedõnek plusz terhet fog jelenteni, hogy új, a számítógépekhez értõ alkalmazottakat kell felvenniük, vagy a meglévõket kell átképezniük az újfajta munkavégzésre. Több helyen vélhetõen a telephelyet is át kell alakítani, az új rendszer szerint ugyanis néhány napig kötelezõen tárolni kell majd a fémhulladékot - mondta a Független Hírügynökség kérdésére Sárosi Eszter, a Hulladékhasznosítók Országos Egyesületének (HOE) ügyvezetõje. Aki nem akarja az új engedélyt, áprilistól nem végezheti a korábbi tevékenységét, a régi típusú engedélyek birtokában ugyanis addig lehet fémhulladék kereskedelemmel foglalkozni.

Mivel a vámhatóság engedélyezõ hatóság lesz a fémhulladék kereskedõk között, jó az esély rá, hogy az illegális kereskedõk, telepek egy része felhagy a tevékenységgel, egy részük pedig beolvad a legális szférába. A HOE csak akkor látja elfogadhatónak a szigorúbb elõírásokat, ha a hatóság keményen betartatja a törvényt, ezért támogatta a pénzügyõrség jelölését erre a feladatra. Az új rendelkezések ugyanis jelentõs terhet rónak a törvényesen mûködõ vállalkozásokra, akik abban a reményben vállalják ezeket, hogy az illegális szférát felszámolják.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!