Friss hírek

2009.12.16. 13:43

Felvételi 2010 - két hónapjuk van a diákoknak arra, hogy eldöntsék hol tanulnak õsztõl

<p>Jövõ szeptemberre összesen 3100 alapképzést hirdettek meg a felsõoktatásban, és csaknem ugyanennyit, 3054-et a mesterképzésben. Ezekre kedd óta lehet jelentkezni. A tájékozódásban a szintén kedd óta elérhetõ Felsõoktatási Felvételi Tájékoztató segíti a diákokat, amely a jelentkezési lapot is tartalmazza. Az õszi szemeszterre február 15-ig lehet jelentkezni, a ponthatárokat várhatóan július 22-én húzzák meg - hangzott el a szaktárca szerdai sajtótájékoztatóján.</p>

A februárban induló, úgynevezett keresztféléves képzésekre november közepéig lehetett jelentkezni, döntés január 15-én várható. Ez a tavalyinál több mint kétszer annyi diákot, összesen 5820 felvételizõt érint, akik 12 ezer 311 helyet jelöltek meg. A jelentkezések 77 százalékát a mesterképzések teszik ki, 15 százalék pályázott alapképzésre, és 8 százalékuk szeretne részt venni felsõfokú szakképzésen. A legnépszerûbbek a gazdaságtudományi képzések voltak, 33 százalék jelentkezett ilyen területre. Bölcsész, mûszaki és informatikai szakokra a jelentkezõk 27 százaléka pályázatott, 8,6 százalékuk pedig tanári mesterszakot választott.

Ami a 2010 szeptemberében induló képzéseket illeti, a december 15-én megjelent kétkötetes kiadványból kiderül, hogy jövõ õsszel melyik intézmény milyen szakokat indít alapképzésen, egységes, osztatlan képzésen, mesterképzésen, de a felsõfokú szakképzésrõl is tájékoztatást ad. Összesen 7439 képzést hirdettek meg, ebbõl 4744 a nappali, 2571 a levelezõ, 88 az esti és 36 a levelezõ tagozat. A felsõfokú szakképzésben összesen 1199 helyet hirdettek meg. A hivatalos kiegészítés január végén jelenik meg, ebben az idõközben akkreditált képzéseket teszik majd közzé. 2010-ben is 56 ezer államilag támogatott hallgatót vesznek fel alapképzésre, illetve felsõfokú szakképzésre. Az államilag finanszírozott mesterképzésre 19 ezer 600 diákra van keret. Itt jövõre a tanári szakképzettségekkel együtt több mint 325 szakot hirdettek meg. sorrendet legkésõnn július 8-ig lehet módosítani, egyszeri alkalommal.

A jelentkezési szabályokban, illetve a pontszámításban nincs változás. Az alapképzésben továbbra is 400 plusz 80 pontos rendszer alapján rangsorolják a diákokat, a minimális pontszám azonban 160-ról 200-ra nõ. A felvételi eljárási díj sem emelkedik, a tavalyihoz hasonlóan 9 ezer forinto kell befizetni. Ezért három helyet lehet bejelölni, minden további jelentkezés 2 ezer forintba kerül. Ezeket az Oktatási Hivatalnak kell befizetni, egy összegben. A jelentkezési lappal együtt benyújtott kérelem alapján a hátrányos helyzetû diákok 4500, a halmozottan hátrányos helzetû diákok 9 ezer forintos kedvezményt kapnak.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!