Friss hírek

2009.12.10. 13:08

Felére csökkent az öngyilkosságok száma Magyarországon, de még így is a 2. Európában

<p>Felére csökkent a sikeres öngyilkosságok száma az utóbbi 29 évben Magyarországon, de még így is a 2. az európai listán - mondta nyitóbeszédében Székely Tamás csütörtökön azon a kétnapos nemzetközi konferencián, amelyet a depresszió és öngyilkosság megelõzésének lehetõségeirõl az Egészségügyi Minisztérium, az Európai Bizottság és a WHO Európai Irodája közösen rendezett Budapesten. Az egészségügyi miniszter arra is felhívta a figyelmet, hogy bár sok szakember szerint hiba volt bezárni az Országos Pszichiátriai és Neurológiai Intézetet, az elmúlt másfél évben több olyan lelki egészség megõrzését célzó intézmény nyílt, amely a pszichiátriai ellátást segíti.</p>

Az egészségügyi miniszter elmondta: míg 1980-ban Magyarországon 4600-an vetettek önkezükkel véget az életüknek, addig a legutolsó adatok szerint most ez a szám 2400. Ráadásul 3 évtizeddel ezelõtt, a sikeres öngyilkosságok közül 34 gyerek volt, most 2. Székely Tamás szerint jelzi, hogy valami elindult a pszichiátriai ellátás terén, hogy az utóbbi másfél évben felújítva, kibõvülve nyílt meg a Níyrõ Gyula Kórházban a pszichiátriai részleg, új helyen felújított épületben látják el a betegeket a "Tündérhegyi" pszichoterápiás intézet munkatársai, és szerdán a Heim Pál Kórházban megnyílt a segrdülõk pszichiátriai osztálya.

A miniszter hangsúlyozta: nemcsak Magyarországon, hanem egész Európában nagy probléma a depresszió és az ezzel összefüggésben álló öngyilkosság. Ezt jelzi, hogy évente 58 ezer ember követ el Európában sikeres öngyilkosságot. Ráadásul az elõrejelzések szerint 2020-ban a kardiovaszkuláris betegségek után már a depresszió lesz a második leggyakoribb oka a munkaképesség csökkenésének.

Az unió 2008-ban fogadta el a Lelki Egészség és Jólét Európai Paktumát, amelyben 5 kiemelt feladatot fogalmaztak meg - mondta a szaktárca vezetõje. Ezek: a depresszió és az öngyilkosság megelõzése, a fiatalok, az idõsek lelki egészségének megõrzése, a megbélyegzés és a társadalmi kirekesztés elleni küzdelem és a munkahelyi lelki egészség megõrzése.

Mind az 5 témában tartanak nemzetközi kongresszust. Az elsõ idén szeptemberben Stockhomban volt és "A fiatalok lelki egészsége és lelki egészség az oktatásban" címet viselte. A második a budapesti tanácskozás, a harmadik az idõsek lelki egészségével foglalkozik és jövõ év áprilisában Madridban ésToledoban tartják. A megbélyegzés elleni kongresszust Liszabonban 2010 második félévében, a munkahelyi lelki egészségrõl szólót Berlinban 2011. elején rendezik meg.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!