Friss hírek

2009.12.10. 12:23

Farkas Péter súlyosabb büntetést, 7 évet kapott

<p>Farkas Péter, az ismeretlen helyen bujkáló olimpiai bajnok súlyosabb büntetést, 5 év helyett 7 év fegyházat kapott kábítószerrel való visszaélésért másodfokon csütörtökön a Fõvárosi Bíróságon. A bíróság szerint a kiváló sportoló társadalmi megbecsülése miatt szigorúbban kell megítélni a súlyos bûncselekményt. Az ítélet jogerõs.</p>

Farkas Péter olimpiai bajnok testvérét és segítõjüket 2004 õszén fogták el, majd nem sokkal késõbb a sportolót is õrizetbe vették, mert XVII. kerületi házukban vadkender-ültetvényt találtak a rendõrök. A Pesti Központi Kerületi Bíróság 2008. november 3-án megismételt bírósági eljárás után Farkas Pétert 5 évi fegyházra, öccsét Károlyt 7 évre, segítõjüket pedig 6 évre ítélte. Az elsõ fokú ítélet szóbeli indoklásának szünetében elõször Farkas Károly, majd bátyja is elment az épületbõl. Károlyt hamarosan elfogták Vecsésen, az olimpikont viszont azóta sem találták meg.

A Fõvárosi Bíróság csütörtökön 5-rõl 7 évre súlyosította Farkas Péter büntetését, míg öccse, illetve segítõjük büntetését változatlanul hagyta. Házi Lajos bíró az ítélet szóbeli indoklásakor kiemelte, hogy nagyra tartják Farkas Károly szolidáris megnyilvánulását, ahogyan testvére felmentését kérte. A bíró emlékeztetett arra, hogy Farkas Károly és a vadkender-ültetvény gondozója részben beismerõ vallomást tett, illetve tetten is érték õket, míg Barcelona olimpiai bajnoka mindvégig tagadta bûnösségét. A bíróság szerint elfogadhatatlan az, hogy Farkas Péternek nem tûntek fel a rendkívül magas költségek, például az évi csaknem 2 millió forintos villanyszámla. A bíróság súlyosító körülményként vette figyelembe, hogy az olimpikon többszörösen büntetett és felfüggesztett szabadságvesztés idején követte el a legutóbbi bûncselekményt. A bíró külön hangsúlyozta, hogy a tisztelet, a szeretet és a társadalmi megbecsülés az olimpikont kötelezte volna a példamutató életvitelre, így azt, h! ogy sporteredményeivel dicsõséget szerzett, nem vehették enyhítõ körülményként figyelembe.

A jogerõs ítélet kihirdetése után Bárándy Péter, Farkas Péter védõje a Független Hírügynökség kérdésére azt mondta, sem felülvizsgálatra, sem perújítás kezdeményezésére nem lát lehetõséget.

Farkas Péter büntetése - ha idõközben nem fogják el -, 10 év után évülhet el.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!