Friss hírek

2009.12.28. 15:43

Ellenzéki vezetõket hurcoltak el Iránban a véres tüntetések után

<p>Iránban a biztonsági erõk legalább hét ellenzéki személyiséget tartóztattak le hétfõn, köztük Ahmedinezsád ismert bírálóit és az ellenzéki vezetõ, Mir Hoszein Muszavi három tanácsadóját. Az ellenzékieket egy nappal azután hurcolták el az iszlám köztársaságban, hogy Teheránban a rezsimet ellenzõk tüntetése véres összecsapásokba torkollott. Meg nem erõsített hírek szerint eddig leglaább nyolcan vesztették életüket a rendõrök támadásaiban.</p>

Az ellenzéki internetes hírportálok szerint a letartóztatottak közt az iráni elnök, Mahmud Ahmadinezsád két legkeményebb bírálója, és az ellenzéki vezetõ, Mir Hoszein Muszavi három tanácsadója, köztük legfõbb bizalmasa Alizera Behesti. Rajtuk kívül a volt reformista elnök, Mohamed Khatami két tanácsadóját is õrizetbe vették az iszlám köztársaság biztonsági szolgálatainak tagjai.

Az ellenzéki személyiségek elhurcolását megelõzõen, vasárnap, az iráni fõvárosban és több nagyvárosban is vonultak az utcákra, hogy a síita muszlimok gyászünnepének idején a jelenlegi rezsim ellen tiltakozzanak az utcákon. A szemtanúk és az ellenzéki vezetõk szerint a biztonsági erõk tagjai a vízágyúkon és könnygázon kívül éles lõszerrel is belelõtt a tömegbe. A Rahesabz.net ellenzéki hírportál szerint a rendfenntartó erõk, és a keményvonalas Basidzs milícia fegyveresei lõttek bele a kormányellenes jelszavakat skandáló tömegbe. Ennek ellenére éjszaka folytatódtak a tüntetések Teherán több részében is. A több ezer demonstráló annak ellenére vonult az utcára, hogy a hatóságok kemény fellépést ígértek a tüntetõkkel szemben.

A vasárnapi demonstrációkon a hatóságok szerint több mint háromszáz embert vettek õrizetbe. Az iráni rendõrfõparancsnok helyettese, Ahmad Reza Radan szerint a halálos áldozatok közül egy ember leesett egy hídról, két másik autóbalesetben halt meg, míg a negyediket egy lövedék találta el a tüntetés közben. A rendõri vezetõ azt állította, hogy a rendõrök nem használtak lõfegyvert, amikor feloszlatták a demonstrációkat.

A halálos áldozatok számáról az angol nyelvû iráni állami Press TV elõbb azt közölte, hogy 15-en haltak meg. Késõbb ezt 8-ra módosították. Az állami tévé közleménye szerint a halálos áldozatok közül sokan az "iszlám forradalmat ellenzõ terrorista csoportok" tagjai voltak. Egyes hírek szerint a megölt tüntetõk egyike, a júniusi elnökválasztások reformista vesztesének, Mir Hoszein Muszavinak az unokaöccse.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!