Friss hírek

2009.12.20. 12:48

Éjszakai sporttal a fiatalkorúak bûnözése ellen

<p>Második alkalommal rendezett emlékversenyt a "Pingpongdoki" tiszteletére a Magyarországi Éjféli Sportbajnokság Egyesület. Faragó Sándor gyermekorvos volt az, aki 15 évvel ezelõtt éjszakai sportolási lehetõséget teremtett a fiataloknak saját orvosi rendelõjében, hogy megóvja õket az alkoholtól és a kábítószertõl. Jakab Péter, az emlékverseny fõszervezõje a Független Hírügynökségnek elmondta: már 30 ilyen klub mûködik az országban és határon túli magyar településeken. Hozzátette: a fiatalokat december végén a tököli fiatalkorúak börtönébe is meghívták, ahol a versenyzés mellett beszélgethetnek is a fogvatartottakkal és talán elgondolkodnak arról, mi a helyes irány.</p>

Az éjszakai sportbajnokságokról Faragó Sándor, a "Pingpongdoki" hallott elõször 15 évvel ezelõtt. A kezdeményezés az Amerikai Egyesült Államokból indult, ahol több sportcsarnokot is kinyitottak éjszakára, hogy a fiatalok kosarazhassanak, késõbb a program kiszélesedett. Ennek hatására a környéken csökkent a bûnözés és a kábítószer-kereskedelem. A szentendrei gyermekorvos levitte saját pingpongasztalát óbudai rendelõjébe és péntek este kinyitott. Jakab Péter elmondta: azóta már 30 ilyen klub mûködik országszerte és a határon túli településeken, amelyek minden pénteken és szombaton nyitva vannak.

Faragó Sándor tavalyelõtt hunyt el, azóta már második alkalommal rendeznek emlékversenyt tiszteletére. A fõszervezõ elmondta: az idõjárási viszonyok miatt több csapat is visszamondta a részvételt, de így is sikeres volt a verseny. Hozzátette: évente több régiós és országos verseny is van, a klubok mûködését pedig igyekeznek pályázati forrásokból biztosítani. A legutóbbi ilyenen 6 klub másfél éves mûködéséhez szükséges összeget nyertek el és hat újabb klubot tudnak indítani, a tervek szerint hátrányos helyzetû településeken.

Jakab Péter arról is beszélt: a fiatalokat december 30-ára meghívták a tököli Fiatalkorúak Büntetés-végrehajtási Intézetébe is, ahol összemérhetik sportteljesítményüket a fogvatartottakéval. Emellett a fiatalok beszélgethetnek is egymással, így talán elgondolkodnak arról, mi a helyes irány, mielõtt cselekszenek.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!