Friss hírek

2009.12.10. 09:08

Egyre kevesebben használják a vezetékes, és egyre többen a mobiltelefont - hódít az internet

<p>Az év folyamán kissé csökkent, de az elõzõ év hasonló idõszakához - a harmadik negyedévhez - képest növekedett a hazai mobiltelefon elõfizetések száma. Vezetékes telefont sok szolgáltató kínál, a vezetékes elõfizetésekbõl viszont egyre kevesebb van - derül ki a Központi Statisztikai Hivatal csütörtökön közzétett gyorsjelentésébõl. Az internet elõfizetések száma egy negyedév alatt 165 ezerrel lett több.</p>

A KSH adatai szerint a mobiltelefon-elõfizetések száma az elõzõ év azonos idõpontjához képest 11 ezerrel lett magasabb. 2009. elején ugyanakkor csökkenés indult meg és ez folytatódott is a harmadik negyedév végéig. A 11,8 millió mobiltelefon elõfizetés 107 ezerrel kevesebb, mint június végén volt. A negyedév végén 100 lakosra 118 mobil-elõfizetés jutott. Az elõfizetések között a havidíjasok száma lett több, a feltöltõkártyásoké egy év alatt 382 ezerrel esett vissza. A mobilhálózatban a harmadik negyedévben 2%-kal kevesebb hívást kezdeményeztek, mint az egy évvel korábbi idõszakban, eközben 4%-kal emelkedett a mobiltelefonálással töltött összes percidõ. Egy elõfizetésre átlagosan 354 percnyi beszélgetés jutott. 1 hívás átlagos hossza 2,1 perc volt.

2009 szeptemberének végén - elõzetes adatok szerint - az egy évvel korábbinál 77 ezerrel kevesebb, 3,1 millió vezetékes fõvonal üzemelt. Ennek 13%-a kábeltévés, 17%-a ISDN volt. A június végi adathoz képest a csökkenés 11 ezres. Magyarországon száz emberre a vizsgált idõszakban 31 vezetékes fõvonal jutott. A vezetékes vonalakról indított hívások száma 11, idõtartama 10%-kal csökkent az elõzõ év harmadik negyedévéhez képest. A visszaesés hátterében a mobilforgalom emelkedése, valamint az egyre inkább terjedõ ingyenes internetes telefonálási lehetõség áll.

Egy vezetékes vonalra 419 perc beszélgetés jutott, 6 %-kal kevesebb, mint egy éve. Átlagosan 3,1 percig tartott egy beszélgetés, internethívások nélkül 3 perc. Mivel a vezetékes árak csökkentek és ingyenes sávot biztosító díjcsomagok is vannak, az elõfizetõk kevesebbszer, de hosszabb ideig beszélgettek vezetékes telefonon, mint mobilon.

Folytatódott az internetpiac bõvülése: kevesebb ugyan a szolgáltató, de több az elõfizetõ. a harmadik negyedévben 380 internetszolgáltató volt, 19-cel kevesebb, mint egy éve. Az elõfizetések 90 százaléka viszont 20 cégnél van. Az internet-elõfizetések száma június végéhez képest 165 ezerrel emelkedett, szeptember végére ez majdnem 2,6 millió elõfizetést jelentett. A vezeték nélküli internetet használók száma 44 százalékkal nõtt, az 54 százalékos növekedést produkáló mobilinternet miatt.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!