Friss hírek

2009.12.26. 14:28

Egy áldozata van az áradásoknak Szlovákiában, keleten még nem apadnak a folyók

<p>Egy emberéletet követelt a hirtelen olvadás és az esõ okozta áradás Szlovákiában. A keleti országrészben a legrosszabb a helyzet, de Közép-Szlovákiában is nagy károkat okoztak a medrükbõl kilépõ folyók, patakok.</p>

Pénteken este a közép-szlovákiai Lopér községben - ahol szûkebb a Garam medre, és több patak is belétorkollik - egy nyugdíjas nõt ragadott magával a víz. Zólyomban a Neresnica-patak körülbelül kétszáz embert kényszerített otthona elhagyására - egy részük rokonoknál szállt meg, a többiek egy helyi kollégiumban húzták meg magukat. Keleten Sáromremete község felét és a közeli, romák lakta telepet öntötte el a víz.

Anyagi károkról egyelõre nem érkezett jelentés, de a biztosítók megkezdték az összegzést.
A keleti országrészben a legmagasabb, harmadfokú az árvízvédelmi készültség, az Ung folyó például péntek óta több mint három métert emelkedett. A Garamon sok helyen 2-2,5, és a Rima folyón is 2,5 métert emelkedett a vízszint. Az északabbi, magasabban fekvõ helyeken a nagyobb esésû kis patakok okoztak gondokat.

Az elõrejelzések szerint keleten és a nyugat-szlovákiai Nyitra folyón a következõ órákban is növekedhet vagy a jelenlegihez hasonló maradhat a víz szintje, Közép-Szlovákiában azonban már az elmúlt néhány órában megkezdõdött az apadás.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!