Friss hírek

2009.12.28. 12:18

Egy 85 éves Holokauszt-túlélõ éhségsztrájkol Kairóban többedmagával

<p>Éhségsztrájkot kezdett idõs asszonyok egy csoportja hétfõn, Kairóban, mert az egyiptomi hatóságok nem engedélyezték a gázai szolidaritási menet továbbhaladását. Az éhségsztrájkolók között van egy 85 éves holokauszt-túlélõ.</p>

Az amerikai Hedy Epstein és több idõs nõ a Gáza Szabadság Menet résztvevõje. A menetben 42 országból nagyjából 1300-an vesznek részt, és közülük többeknek az egyiptomi hatóságok nem engedték az áthaladást az egyiptomi határátkelõn, Rafahon, ahonnan Gázába lehet jutni. Ez az egyetlen út, amely nem Izraelen keresztül vezet a palesztin területre.

A csaknem 300 francia résztvevõ a hétfõre virradó éjszakát a kairói francia elõtt táborozva töltötte, és emiatt nagy forgalmi dugó alakult ki, mire egyiptomi rendõrök vették körbe a franciákat. Egyelõre nincs hír incidensekrõl. Hétfõn a menet több mint 30 résztvevõjét, El-Arish város egyik hoteljében a rendõrök megakadályozták abban, hogy elinduljanak Gáza felé. Késõbb mindegyiküket házi õrizet alá helyezték, ami azt jelenti, hogy nem hagyhatják el a szállót.

A menet egyik szervezõje szerint nyolc amerikai, brit, spanyol, japán és görög állampolgárt õrizetbe vettek egy buszmegállóban, El-Arish-ban. Eközben egyiptomi rendõrök megakadályoztak 200 résztvevõt abban, hogy béreljenek egy nílusi hajót, amelyen megemlékezést akartak tartani azokért, akik meghaltak az egy évvel ezelõtti gázai háborúban, amelyben 1400 palesztin és 30 izraeli katona vesztette életét.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!