Friss hírek

2009.12.09. 10:08

EGÉSZSÉG - Kevesebb a rákbetegség Amerikában

<p>A legtöbb ráktípusból csökkent a megbetegedések és a halálozások száma az Egyesült Államokban. Ezt az elterjedt szûrõvizsgálatokkal, a jobb kezeléssel és a kockázati tényezõk mérséklésével magyarázzák. Errõl kedden jelent meg az amerikai országos rákintézet és a CDC betegségmegelõzési intézet közös jelentése.</p>

Az összes ráktípusban a halálozás 1,6 százalékkal csökkent 2001 és 2006 között. Emögött az áll, hogy a férfiak három leggyakoribb rákbetegségénél csökkent az elõfordulás és a halálozás (ez a prosztata-, a tüdõ- és a vastag- illetve végbélrák). A nõknél pedig a három leggyakoribb ráktípusból kettõben volt kevesebb a megbetegedés és a halálozás. Ez az emlõ- és a vastagbélrák.

Az idei rákjelentésben külön fejezet foglalkozik a vastag- és végbélrákkal. Ebbõl kiderül, hogy 1975 és 2000 között mind a diagnosztizált, mind a halálos esetek száma egynegyeddel csökkent, a szûrõvizsgálatoknak és az életmódbeli változásoknak köszönhetõen.

A tendencia várhatóan folytatódik a jövõben is, emeli ki a jelentés. Ha még több ember szokik le a dohányzásról, és csökkenti a vörös húsok fogyasztását, és ha fokozzuk a szûrést, akkor 2020-ra felére csökkenhet a vastag- és végbélrákok elõfordulása és a halálozás egyaránt, áll a dokumentumban.

Nem minden ráktípus esetében javult a helyzet. A nõk három leggyakoribb rákbetegségébõl egyiknél, a tüdõráknál a diagnosztizált esetek száma 2001 és 2006 között emelkedett.

Más rákoknál nõtt a halálozás, ezek között van a férfiaknál a melanóma (a bõrrák egyik fajtája) és a nyelõcsõ rákja, a nõknél a hasnyálmirigyrák, valamint mindkét nemnél a májrák.

Életkor szerint vizsgálva aggasztó új jelenség, hogy nõ a vastagbélrák gyakoriséga az 50 év alattiaknál. Ezt azzal magyarázzák, hogy ma több a kövér ember Amerikában, mint egy nemzedékkel ezelõtt, vagyis egyre többen táplálkoznak egészségtelenül.

A fekete bõrû amerikaiaknál rosszabb a helyzet, mint a fehér bõrûeknél. Az összes ráktípust együtt számolva 2002 és 2006 között a feketéknél volt a legmagasabb a halálozási ráta.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!