Friss hírek

2009.12.08. 10:38

EGÉSZSÉG - A hibás kromoszómaeloszlás rákot okozhat

<p>Egy kromoszószoma-reendellenesség, amelyet aneuploidának neveznek, rákot okozhat - állapították meg amerikai kutatók. A tudósok régóta gyanították ezt, de most bizonyíték is van rá.</p>

Az aneuploida azt jelenti, hogy sejtosztódáskor a kromoszómakészlet nem szabályosan oszlik meg, és az új sejtbe valamelyik kromoszómából eggyel több kerül a normálisnál vagy valamelyik kromoszóma hiányozni fog.

A Mayo Klinika rákbiológusai Jan van Deursen vezetésével egérmodell-kísérletekkel kiderítették, hogy kevésbé tudnak ellenállni a ráknak azok a sejtek, amelyekben nem szabályosan ment végbe a mitózis, vagyis a kromoszómakészlet elosztása.

Amikor a sejtben hiányzik valamelyik kromoszóma, akkor a sejt védtelenné válik a rákkal szemben. "Ez olyan, mint amikor egy számítógéprõl elveszik a vírusirtó programot", magyarázta a Mayo Klinika szóvivõje.

Az, hogy a hibás sejt okoz-e rákot, függ az egyén családi és genetikai történetétõl és a ráktípustól.

A kutatók megállapítása szerint a hibás kromoszómaszám játszhat szerepet például a vastagbélrák és a nyirokrendszer rákjának kialakulásában.

A tanulmány régi vitát dönt el: azt, hogy az aneuploida okozza-e a rákot vagy a rák az aneuploidát.

"Most már, hogy értjük az aneuploida és a rák összefüggésének mechanizmusát, más kutatók erre a tudásra építve új gyógyszereket fejleszthetnek ki" - jelentette ki az amerikai kutatás vezetõje.

A felfedezésrõl szóló tanulmány a Cancer Cell címû rákkutatási folyóirat legújabb számában jelent meg.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!