Friss hírek

2009.12.07. 13:04

Csökken a dohányforgalom és a csempészet is

<p>Majdnem húsz százalékkal csökkent idén a cigaretták kereskedelmi forgalma, a belõlük befolyó jövedéki adó azonban több lesz a tavalyinál - részben annak is köszönhetõen, hogy az illegális piaci arányt nyolc százalék alá szorította le a pénzügyõrség, bár a tendencia az utóbbi idõben megtorpant - hangzott el a VPOP hétfõi sajtótájékoztatóján. A csempészet mérsékléséhez megfontolt adópolitika is szükséges - mondta a dohányipari szövetség elnöke. Az adó csaknem 300 milliárd forint lesz, s jövõre is emelkedik.</p>

A dohánytermékek közül legnagyobb arányt kitevõ cigaretta kereskedelmi forgalma októberig 18,86 százalékkal csökkent 2008 azonos idõszakához képest. Két éve 16,8 millió szál kelt el cigarettából, szivarból és szivarkából, tavaly 17,5 millió, idén az elsõ kilenc hónapban 10,6 millió szál - hangzott el a Vám- és Pénzügyõrség sajtótájékoztatóján hétfõn. Patai András, a Magyar Dohányipari Szövetség elnöke elmondta, hogy 2004 óta 27 százalékról 7,9 százalékra csökkent az illegális dohánykereskedelem. Ezt egyébként - a vámhatósággal fennálló együttmûködés keretében - a szövetség által készíttetett piackutatásból tudják.

Két éve 271, idén várhatóan 298 milliárd forint jövedéki adó folyik be dohányáruk után a költségvetésbe. A következõ évi elõirányzatot még nem állapította meg számukra a Pénzügyminisztérium a 893 milliárdos teljes (üzemanyagokat és szeszes italokat is tartalmazó) jövedéki adón belül - mondta Nagy János altábornagy országos parancsnok. A dohányáruk adója mindenesetre 2010-ben is nõni fog néhány százalékkal. A feketepiac visszaszorulása az elmúlt egy-másfél évben - válság miatt csökkenõ kereslet következtében is - kissé megtorpant - mondta Patai András.. Mint fogalmazott, a csempészet mérsékléséhez megfontolt adópolitikára is szükség van.

A csempészáruk 70 százaléka Ukrajnából érkezik - mondta Nagy János. Nem csökkentik a vámosok feladatát a kormányzati elvárások és az árak növekedése, de az sem, hogy januártól nem lesz vámellenõrzés a román határon, márpedig az ukrán illegális import egy része a két ország határán át lép az országba. A VPOP ezért tovább erõsíti az országban az ellenõrzéseket, amelyek jelentõs hányadát már mûszaki berendezésekkel, például röntgenkészülékekkel végzik - mondta a parancsnok.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!