Friss hírek

2009.12.23. 18:33

BKV: Ha nem fogadják el a kollektív szerzõdést, a dolgozóknak sokkal rosszabb lesz

<p>A BKV bízik benne, hogy a dolgozók nem mondanak le a cég által ajánlott juttatásokról, hiszen ha a szakszervezetek elutasítják ajánlatukat, akkor romlanak a kilátásaik. A BKV ajánlata ugyanis jobb, mint amit a munka törvénykönyve elõír. Korábban az érdekképviseletek nem tudtak megállapodni a menedzsmenttel, így veszélybe került a kollektív szerzõdés megkötésének lehetõsége. Nemes Gábor, a Tömegközlekedési Dolgozók Független Szakszervezeti Szövetségének alelnöke kedden azt mondta, hogy január elsejétõl bármikor sztrájkot hirdethetnek.</p>

A BKV szerdai közleménye szerint a kollektív szerzõdés hiányában a dolgozók azokat a juttatásokat is elveszítik, amit a menedzsment ajánlott. Az ajánlat elfogadásával a BKV-s dolgozók átlag nettó jövedelme legalább az infláció mértékének megfelelõen növekedne. 1 százalékos önkéntes nyugdíj- és egészségpénztári hozzájárulást, 8000 ezer Ft-os meleg étkezési utalványt, valamint a különbözõ pótlékok, munkaközi szünet, jóléti és szociális juttatásokat kapnának a dolgozók. Igaz, egy átlagos BKV dolgozó esetében ezzel 7 százalék körüli juttatás csökkenés lenne az eredmény 2010-ben. Viszont a törvényi szabályozások alapján - szintén egy átlagos keresetû BKV dolgozó - jövõre várhatóan körülbelül 13 százalékkal több nettó bért kapna, mint idén. Ezek eredményeként összességében 6 százalékkal növekedne az átlag nettó jövedelem.

A BKV vezetésének fontos az új kollektív szerzõdés elfogadása, de az ajánlatuknál többre a cég stabilitása és a munkahelyek megtartása érdekében nincs lehetõség. A BKV vezetése bízik benne, hogy van esély a megegyezésre, ezért is nyitott a tárgyalások folytatására a két ünnep között - olvasható a társaság közleményében.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!