Friss hírek

2009.12.07. 18:54

BKV-BA - ügy: Ügyvédje szerint a Budapest Airport jogi képviselõje nincs rászorulva a fekete pénzre - RÉSZLETEK

<p>Elõzetes letartóztatásba helyezte a Budai Központi Kerületi Bíróság hétfõn délután a Budapest Airport Zrt. és a BKV Zrt. jogi igazgatóit. Rajtuk kívül elõzetesbe került az ügy másik két gyanúsítottja is, az ötödik ellen pedig lakhelyelhagyási tilalmat rendelt el a bíróság. A gyanúsítottak a bírói határozat ellen fellebbeztek, így a határozat nem jogerõs.</p>

A két cég jogi képviselõjének közös védõje, Zámbó Gyula újságíróknak elmondta: : Sziebert György, a BKV Zrt jogi igazgatója nagyon rövid vallomást tett, õ tulajdonképpen csak annyit mondott, hogy ártatlannak érzi magát mindkét dologban, mellyel gyanúsítják õt.

Az ügyvéd arról is beszélt, hogy másik védence, a Budapest Airport jogi képviselõje részletesebb vallomást tett, és vallomását érvekkel is alátámasztotta. "Rényi-Vámos Krisztina elmondta, hogy miért is nem lehetséges, hogy õ ilyen bûncselekményt kövessen el. Ez teljesen megalapozott védekezés, de ez kevés volt ahhoz, hogy a bíróságot meggyõzze. Az egyik az, hogy õ nem volt döntési helyzetben ahhoz, hogy a vesztegetést a terhére róják. A másik, hogy komoly és ellenõrizhetõ szakmai múltja van a cégnél, soha nem merült fel kifogás a munkája ellen. A harmadik, hogy nincs és nem is volt rászorulva arra, hogy bûncselekménybõl származó pénzeket szerezzen. Ez nála egyszerûen nem jön szóba" - mondta az ügyvéd újságíróknak nyilatkozva.

Zámbó Gyula a két jogi képviselõ ügyének összefüggésérõl azt mondta a Független Hírügynökségnek: "Rényi-Vámos Krisztinának és Sziebert Györgynek is felrónak egy-egy vesztegetést, mind a kettõ a saját munkahelyén érintett, ilyen szempontból a két ügynek nincs köze egymáshoz. A két ügy között kapcsolatot az teremti meg, hogy Sziebert mint volt munkatárs, részt vehetett abban, amit felrónak a Rényi-Vámos Krisztinának is. Egy bûncselekmény az egyik részen, egy másik a másik részen. Ez csak úgy kapcsolódik egymáshoz, hogy a BKV Zrt mostani jogi igazgatója korábban a Budapest Airportnál dolgozott jogászként, így a személyes kapcsolat, ismeretség meg van közöttük."

Mint a Független Hírügynökség már hírül adta, tavasz óta nyomoz a Repülõtéri Rendõr Igazgatóság (RRI) a Budapest Airport Zrt. és a BKV Zrt. körüli korrupciós ügyben, egy feljelentés alapján. A több hónapig tartó nyomozás alatt a rendõrség adatokat és bizonyítékokat talált arra, hogy a Budapest Airport Zrt. jogi igazgatója - összejátszva korábbi beosztottjával, a BKV jelenlegi jogi igazgatójával - a Budapest Airport Zrt.-vel szerzõdésben álló ügyvédi irodáknak fiktív megbízásokat adott, akik a megbízási díj egy részét visszaadták neki. Jelenleg tart a lefoglalt bizonyítékok értékelése, és az újabbak felkutatása. Az ügynek eddig öt gyanúsítottja van, köztük a BA és a BKV jogi igazgatója is.

A BKV jogi igazgatóját pénteken érték tetten a rendõrök, amikor egy III. kerületi bevásárlóközpont mélygarázsában körülbelül 10 millió forint "kenõpénzt" vett át egy, a BKV-val szerzõdésben álló cég munkatársától. A BKV székházában még aznap este házkutatást tartottak. Rényi-Vámos Krisztinát és Sziebert Györgyöt pénteken vették õrizetbe, bûnszövetségben elkövetett vesztegetéssel, hûtlen kezeléssel és más bûncselekményekkel gyanúsítják õket. A Repülõtéri Rendõr Igazgatóság tavasszal kezdett nyomozni az ügyben egy magánszemély feljelentése alapján. A nyomozók bizonyítékokat találtak arra, hogy a Budapest Airport jogi igazgatója és korábbi helyettese kenõpénz fejében megrendelésekhez juttatott egyes ügyvédi irodákat, amelyek aztán a haszon egy részét visszaadták nekik. A BKV jogi igazgatóját pénteken érték tetten a rendõrök, amikor egy III. kerületi bevásárlóközpont mélygarázsában kb. 10 millió forint "kenõpénzt" vett át egy, a BKV-val szerzõdésben álló cég ! munkatársától. A BKV székházában még aznap este házkutatást tartottak. Az ügynek eddig öt gyanúsítottja van: a két jogi képviselõ, egy ügyvéd, és két "civil", akiknek pontos szerepérõl egyelõre nem tudni.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!