Friss hírek

2009.12.07. 20:24

Beperelt több nyugati lapot a Kreml-barát ifjúsági mozgalom, a Nasi

<p>Bírósági eljárást indított hétfõn, Moszkvában a Nasi (Mienk) nevû Kreml-párti orosz ifjúsági szervezet a Le Monde ellen. A szervezet félmillió rubel (hárommillió forint) kártérítést követel a francia újságtól. A szervezet beperelt két másik lapot is. Az ugyancsak francia Journal du Dimanche-t és a német Frankfurter Rundschau-t.</p>

A szervezet ügyvédje, Szergej Jorin az mondta az moszkvai bíróságon a nyitó napon, hogy azért perlik a Le Monde-ot, mert beszennyezte a Nasi becsületét, amikor az október 2-i számában azt írta, hogy a mozgalom tagjai emberi jogi aktivistákat követnek és ezzel fenyegetnek, és célpontjukká vált Aleszandr Podrabinyek újságíró is.. Az ügyvéd azt mondta a bíróságon, hogy a Le Monde hazudott, amikor azt sugallta, hogy a Nasi halálla fenyegette az újságírót.

A hétfõi meghallgatáson Marie Jego, a francia lap moszkvai tudósítója képviselte a Le Monde-ot. A bírós január 13-ára tûzte ki a következõ tárgyalás napját. A másik francia lap és a német újság ellen az a "vád", hogy õk is rossz színben tûntették fel a Nasit, amikor cikkeket közöltek Podrabinyekrõl, aki egyébként bujkál az év eleje óta, mert halállal fenyegették meg ismeretlenek több levélben.

Az újságíró gyakran cikkezik a szovjet rendszer bûneirõl, legutóbb szeptember 21-én jelent meg írása az egyik hírportálon, mire a Nasi éles támadást intézett ellene azt állítva, hogy mocskolja a szovjet veteránokat

A Nasit 2005-ben alapították, az indoklás szerint az ukrajnai "narancsos forradalomhoz" hasonló események elhárítására, hogy Nyugat-ellenes, hazafias tettekkel erõsítse Oroszországot. A Nasi aktivistáinak egyik akciója volt, amikor évekkel ezelõtt kikezdték Anthony Brenton, akkor moszkvai brit nagykövetet az ellenzékkel fenntartott kapcsolatai miatt, és II. Erzsébet királynõnek is írtak, hogy hívja õt haza. A Nasi aktivistái nekik nem tetszõ könyveket is égettek, és 2007 tavaszán õk tüntettek, mert Tallinn központjából eltávolították a szovjet katonák emlékmûvét. Orosz elemzõk szerint a Nasi egyfajta keveréke a szovjet Komszomolnak és a náci Hitlerjugendnek.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!