Friss hírek

2009.12.14. 15:18

Az ombudsman szerint sérülnek a speciális ellátást igénylõ gyermekek jogai

<p>Több jogszabály hiányossága is akadályozza, hogy megkapják a speciális ellátást az arra szoruló gyermekek - ezt állapította meg vizsgálatában az állampolgári jogok országgyûlési biztosa. Az ombudsman találkozott például olyan esettel, amikor férõhely lett volna elég, a gyermekotthonban ugyanakkor nem volt elég gyógypedagógus.</p>

Szabó Máté hivatalból átfogóan vizsgálta a speciális szükségletû gyermekek szakellátását, ehhez a szociális és munkaügyi minisztertõl kért részletes tájékoztatást. Munkatársai pedig helyszíni vizsgálatokat tartottak a legsúlyosabb problémákkal küszködõ gyermekek speciális otthonaiban. A speciális szükségletûnek nyilvánított gyermekek különbözõ okok - például súlyos magatartási, alkalmazkodási vagy tanulási zavarok - miatt ugyanis az átlagostól eltérõ nevelésre, gondozásra szorulnak.

A minisztérium adatai szerint nincs elegendõ speciális férõhely, a biztos ugyanakkor azt állapította meg, hogy van, ahol nem is használják ki az összes helyet. Az újabb tájékoztatásból már az derült ki, hogy nincs elegendõ, a feladatra különlegesen kiképzett nevelõszülõ. A vizsgálatok arra is rávilágítottak, hogy egyes helyeken nem tudnak a jogszabályban elõírt számú gyógypedagógust alkalmazni.
A gyermekvédelmi törvény elõírja, hogy meghatározott problématípusok, például súlyos pszichés, illetve disszociális tünetek, pszichoaktív szerek fogyasztása szerint elkülönítetten kell gondoskodni a gyermekek elhelyezésérõl. Az intézményvezetõk ugyanakkor arról számoltak be, hogy sokszor nem különíthetõk el egymástól a tünetek, ezért a gyakorlatban nehezen lehet eleget tenni a törvény feltételeinek.

A vizsgálat megállapította, hogy minden intézményben komoly gond a súlyos pszichés problémák, illetve a drogelvonási tünetek kezelése. A gyermekek jelentõs részénél szükség lenne speciális pszichoterápiára, a gyermekpszichiátriák viszont - kapacitás hiányában - nem fogadják a nehezen kezelhetõ gyermekeket. Kivételesen felnõtt-pszichiátrián, vagy gyermekosztályon látják el õket, de elõfordul, hogy az intézetnek kell megoldania a kórházi kezelésre szoruló növendék ellátását.

Az ombudsman mindezek alapján több esetben is kénytelen volt megállapítani, hogy sérül a gyermekek kiemelt védelemhez és gondoskodáshoz való alkotmányos joga. A visszásságok orvoslására az ombudsman a szakminiszternek ajánlásokat tett, a törvényi szabályozás és a gyakorlati alkalmazás összhangjának megteremtésére pedig a biztos a törvényi szabályozás módosítását indítványozta.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!