Friss hírek

2009.12.07. 15:34

Az ombudsman elfogadhatatlannak tartja, hogy az MTV-s elvonások a kisebbségi mûsorokat veszélyeztetik

<p>Semmiképpen sem tartaná elfogadhatónak Kállai Ernõ, ha az MTV-nél tervezett megszorítások elsõdleges kárvallottjai a társadalom kisebb létszámú, és így csekélyebb érdekérvényesítési képességû csoportjai lennének. A nemzeti és etnikai kisebbségi jog országgyûlési biztosa hétfõn annak kapcsán írta ezt közleményében, hogy a jövõ évi költségvetésben 9,5 milliárd forinttal kevesebb lesz az MTV állami támogatása, a sajtóhíradások szerint felmerült a regionális stúdiók megszüntetése, illetve a 13 nemzeti és etnikai kisebbségi mûsor korlátozása.</p>

Kállai Ernõ szerint ha a kisebbségi mûsorkészítés terén tovább romlanak a feltételek, "puszta illúzióvá válna Magyarországon a közszolgálatiság". Pedig az MTV-t törvény kötelezi többek között a kisebbségi mûsorkészítésre. Ez különösen fontos azért is, mert a kereskedelmi csatornák mûsorkínálatában nem szerepelnek ilyen adások.

Az ombudsman közleményében emlékeztet arra: a kisebbségi mûsorokkal kapcsolatban korábban is voltak problémák, hiszen a kora délutáni idõpont miatt eleve csak kevesen láthatták ezeket, ráadásul az elmúlt években folyamatos csökkent a mûsorkészítésre fordítható összeg is. Az Alkotmánybíróság is már 1994-ben arra figyelmeztetett, hogy a közszolgálatiság fenntartása kiemelt állami feladat, teljesítéséhez költségvetési garanciák is kellenek, amelyek biztosítása a mindenkori politikai döntéshozók felelõssége.

Kállai Ernõ a közleményben hangsúlyozza: a közszolgálatiság érvényre juttatása érdekében a Magyar Televíziónak törekednie kell a kisebbségi mûsorok legalább eddigi színvonalának fenntartására, a pénzügyi nehézségek ellenére is.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!