Friss hírek

2009.12.02. 19:44

Az intravénás droghasználók legalább 70 százaléka hepatitis c vírussal fertõzött - RTL híradó

<p>Legalább hetven százaléka hepatitis c vírussal fertõzött az intravénás droghasználóknak idehaza. A fertõzést a közösen használt fecskendõkkel kapják el egymástól. Egy tûcserével foglakozó alapítvány szerint gyakorlatilag droggettók alakultak ki Budapesten és egyre több a fertõzött tû az utcákon - hangzott el az RTL híradóban.</p>

A Józsefvárosban például több elhagyott házban is drogos kolóniák élnek. Ezekben, de a környezõ utcákon is rengeteg az eldobott tû és fecskendõ, amelyeknek jó része hepatitis c vírussal fertõzött. Az elhasznált tûket egyébként egy közeli alapítvány ingyen becseréli sterilre, de az utcán eldobottakat is igyekeznek összeszedni. Egyre több ügyfelük van, jelenleg 1500 regisztrált klienst gondoznak.

Az alapítvány szakemberei szerint félõ, hogy az utcákon a mostaninál is jobban elszaporodnak a használt tûk, fecskendõk, ugyanis ha az önkormányzat lebontja a régi romházakat, akkor már tényleg csak az utca marad a drogosoknak. Kocsis Máté, Józsefváros most megválasztott polgármester azt ígéri, hogy lesz megoldás, de mindenképpen számít az alapítvány dolgozóinak szakértõ segítségére abban, hogy megtalálják közösen a megoldást. A polgármester azt ígéri, a közeljövõben leülnek tárgyalni az alapítvánnyal.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!