Friss hírek

2009.12.16. 19:48

Az Európai Bizottság Magyarországnak adott igazat Sólyom László szlovák utazásával kapcsolatban

<p>Az Európai Bizottság szerint a szabad mozgáshoz való jog uniós alapjog, Szlovákia pedig tévesen hivatkozott egy irányelvre, amikor Sólyom László köztársasági elnök augusztusi beutazását megtagadta. Magyarország szerdán kapta meg az Európai Bizottság válaszát.</p>

A Külügyminisztérium közleménye szerint a bizottság maga is kérdésként teszi fel, hogy az uniós jogszabályok miként alkalmazandóak a másik tagállamba beutazni szándékozó köztársasági elnök esetében. Ennek részleteit azonban a bizottság az uniós jog szerint nem elemzi, hanem a nemzetközi jogi összefüggésekre hívja fel a figyelmet. A levelet Magyarország még tanulmányozza.

A tárca leszögezi, hogy a korábbi álláspontot fenntartva a köztársasági elnök beutazásának megtagadás összeegyezhetetlen az EU normákkal és annak szellemével.

Sólyom László augusztus 21-én vett volna részt a révkomáromi Szent István szobor avatóünnepségén, amit két hónappal korábban a legmagasabb diplomáciai szinten jeleztek is a szlovák állam felé. Szlovákia a látogatás napján, vagyis pénteken egy diplomáciai jegyzéket adott át a pozsonyi magyar nagykövetségnek, amiben megtagadták, hogy az államfõ az ország területére lépjen. Balázs Péter külügyminiszter azt ígérte: a kitiltást tágabb nemzetközi közösség elõtt is szóvá fogja tenni.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!