Friss hírek

2009.12.30. 17:13

Az államfõ nem írta alá a közérdekvédelmi hivatalról szóló törvényt - a kormány megvizsgálja Sólyom László aggályait

<p>A kormány megnyugvással fogadta, hogy az államfõ nem kérdõjelezte meg a Közbeszerzési és Közérdekvédelmi Hivatalról szóló törvény alkotmányosságát. A kabinet tanulmányozni fogja az érdemi észrevételeket, és megteszi javaslatait az Országgyûlés felé - olvasható a kormányszóvivõ szerdai közleményében. A Köztársasági Elnöki Hivatal szerdán közölte, hogy Sólyom László megfontolásra visszaküldte az Országgyûlésnek a Közbeszerzési és Közérdekvédelmi Hivatalról szóló törvényt.</p>

Az államfõ nem a közérdekvédelmi hivatal léte és a kormányzati intézkedések tartalma ellen emelt szót, hiszen szükséges, hogy átláthatóbb legyen a közélet, és a közpénzek felhasználását jobban és átláthatóbban lehessen nyomon követni - írja szerdai közleményében a kormányszóvivõ. Szollár Domokos szerint a tervezet - szemben a korábbi, az állami mûködés csupán egyes területeire kiterjedõ kezdeményezésekkel - olyan újszerû megoldásokra tesz javaslatot, amelyek az állami, sõt a társadalmi mûködés egészét tehetik átláthatóbbá és tisztábbá.

Az új hivatal a tisztességes eljárás követelményét sértõ cselekmények esetében vizsgálati jogkörrel rendelkezne, illetve a közérdekû bejelentést tevõ munkavállalók védelmét is ellátná. Új intézmény a bejelentõ-védelem is, amely észak-amerikai mintára kerülne be a magyar jogrendbe. A hivatal a közérdekvédelmi bejelentést tevõknek nyújtana védelmet, sõt anyagilag is jutalmazná azokat, akik érdemben tudnak segítséget adni korrupciós ügyek feltárásában - emlékeztet a kormányszóvivõ.

Sólyom László szerdai közleményében jelezte, hogy megfontolásra visszaküldi az Országgyûlésnek a Közbeszerzési és Közérdekvédelmi Hivatalról szóló törvényt. Az államfõ szerint a jogszabály megszavazása több ponton ellentétes a Házszabállyal, de azzal sem ért egyet, hogy õ nevezze majd ki a hivatal vezetõjét.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!