Friss hírek

2009.12.08. 18:03

Afganisztánnak még évekig pénzügyi segítségre lesz szüksége hadseregének fenntartásához

<p>Az afgán államfõ kedden kijelentette, hogy országa legalább 15 évig nem tudja nemzetközi segítség nélkül fenntartani biztonsági erõit. Hamid Karzai errõl az amerikai védelmi miniszterrel együtt tartott kabuli sajtótájékoztatón beszélt, egy héttel azután, hogy Barack Obama amerikai elnök ismertette az Egyesült Államok új afganisztáni stratégiáját.</p>

Hamid Karzai afgán elnök megismételte korábbi ígéretét, hogy az afgán biztonsági erõk öt éven belül készek lesznek a védelmi feladatok ellátására. Ugyanakkor közölte, hogy még 15-20 évig Afganisztán nem lesz képes saját erejébõl fenntartani a nagyobb számú fegyveres erõket, és még évekig szükségük lesz a nemzetközi közösség, különösen az Egyesült Államok támogatására.

Karzai szerint két éven belül képesek lesznek a legfontosabb területek biztosítására, és öt éven belül már az egész országban át tudják venni a rendfenntartó feladatok irányítását.. A Kabulba látogató Robert Gates amerikai védelmi miniszter ezt üdvözölte, és kijelentette, hogy az amerikai elnök terveinek megfelelõen 2011 júliusában megkezdik az amerikai csapatok kivonását. Gates a kabuli sajtótájékoztatón kijelentette, hogy a csapatkivonást a biztonsági helyzet alapján kezdik majd el, és akár éveket is igénybe vehet.

Barack Obama december elsején jelentette be, hogy harmincezer katonát vezényel Afganisztánban, közölve, hogy másfél év múlva már meg is kezdik a csapatok kivonását. Ez aggodalmat szült Afganisztánban, és Pakisztánban, ahol attól tartanak, hogy a tálibok kivárják, amíg az amerikai csapatok megkezdik a kivonulást, és újult erõvel fognak támadni a csökkentett létszámú erõkre.

Az Afganisztánban szolgáló amerikai erõk parancsnoka, Stanley McChrystal tábornok terve szerint az afgán biztonsági erõk létszáma 2013-ra eléri majd a négyszázezret. Az afgán rendõrségnek jelenleg nagyjából 68 ezer tagja van, míg a hadsereg 94 ezer embert képzett ki. Egy magas rangú NATO-parancsnok közben arra figyelmeztetett, hogy a rendõrséget áthatja a korrupció, a hadseregbõl pedig több mint tízezren dezertáltak, és a katonák 15 százaléka drogfüggõ - írta az AP amerikai hírügynökség.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!