Friss hírek

2009.12.12. 10:53

A tõzeglápért tüntetnek

<p>A Budapestet Dunakeszitõl elválasztó tõzegláp megmentéséért tüntet szombaton az Élõlánc Magyarországért és a Dunakeszi Tõzegkutató Környezetvédelmi Alapítvány - tájékoztatta a Független Hírügynökséget Sarkadi Márton, a demonstráció egyik szervezõje.</p>

Sarkadi Márton elmondta: azért tiltakoznak, mert a környezetvédelmi hatóság egy áruház új szárnyának és parkolójának építését engedélyezõ eljárásban nemlétezõnek nyilvánította a tõzeglápot, holott dokumentumok is bizonyítják, hogy az létezik. Ráadásul a természetvédelmi törvény szerint elvileg az összes magyarországi láp védett.

A lápra most az egyik bevásárlóközpont építene parkolót. Az engedélyt is megkapták, miután egy szakértõ talajmintákkal bizonyította, hogy száraz a terület, tehát a láp nem létezik. Az Élõlánc és a tõzegkutatók ezt azonban nem ismerik el és ezért a helyszínre hívták szombatra többek között Szabó Imre környezetvédelmi és vízügyi minisztert, Füri Andrást, a Duna-Ipoly Nemzeti Park igazgatóját, Kecskeméthy Gézát, Dunakeszi polgármesterét és Derce Tamást, Újpest polgármesterét. Derce Tamás egyébként a környezetvédõk álláspontját osztja.

A környezetvédõk kilátásba helyezték, hogy ha nem változik az építési terv, akkor bojkottálják a hipermarketet. Elõször csak arra szólítják fel az embereket, hogy ne ott vásároljanak, késõbb azonban "más módszerekhez" folyamodnak - fogalmazott Sarkadi Márton.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!