Friss hírek

2009.12.07. 15:44

A második napja tartanak a zavargások Görögországban

<p>Könnygázt vetett be a rendõrség hétfõn a kövekkel dobálózó fiatalok ellen Athénban, a zavargások második napján. A vasárnap még békésen kezdõdõ tiltakozásokkal akartak emlékezni fiatalok Alexandros Grigoropulosra, halálának egyéves évfordulóján.. A 15 éves fiú többedmagával, tavaly december 6-án megdobált egy rendõrautót, mire egy rendõr rálõtt a kocsijából a görög fõvárosban.</p>

A fiú halála az utóbbi évek legsúlyosabb, csaknem két héten át tartó zavargásait váltotta ki Görögország több városában egy évvel ezelõtt. A vasárnapi megemlékezés - amelyen több tízezren vettek részt Athénban, Szalonikiben és két kisebb városban - akkor fajult el, amikor szélsõségesek a rendõrökre támadtak, majd rombolni, gyújtogatni kezdtek. Athén egyik negyedében a tüntetõk rövid idõre megszállták az ottani városházát is. A rendõrség szerint csaknem háromszáz embert vettek õrizetbe a hétvégén.

Hétfõn ismét több ezren vonultak fel, ezúttal Athén központjában, és a hatóságok közlése szerint a demonstráción fõleg középiskolások vettek részt. Akárcsak vasárnap, hétfõn is néhány csoport összetûzést provokált a rohamrendõrökkel, akik könnygázzal válaszoltak. Egyelõre nincs hír arról, hányan sérültek meg hétfõn. A vasárnapi összecsapásokban a hatóságok állítása szerint 16 rendõr és öt tüntetõ sérült meg, de egyikük sem súlyosan.

A 15 éves fiú halála miatt két rendõr ellen indult ügyészi eljárás. Egyiküket emberölés, a másikat emberölés kísérletének vádjával állítják bíróság elé január 20-án.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!