Friss hírek

2009.12.03. 17:24

A Margit híd kivitelezõje szerint Karsai Péter több ponton is téved

<p>A Margit híd felújítását végzõ konzorcium szerint több esetben is téved Karsai Péter MDF-es politikus, amikor az átkelõt a németországi Rügenbrückével hasonlítja össze. A kivitelezõ szerint a híd több mint egy kilométerrel rövidebb, mint amit a politikus állított, a szélessége pedig fele a Margit hídénak. Vonat nem jár rajta, csupán két autó- és egy szerviz sávja van, a költsége pedig 25 millió euróval kevesebb volt, mint amit Karsai Péter állított - olvasható a csütörtöki közleményben.</p>

Az MH 2009 Konzorcium szerint Karsai Péter több dolgot is eltúlzott, amikor a Margit híd felújítási költségeit soknak tartotta és egy másik híd példájával állította párhuzamba. A közlemény szerint az MDF-es politikus korábban azt állította: "a 2007-ben Németországban átadott Rügenbrücke hossza 4200 méter, összes költsége (az azon futó közúttal és vasútvonallal együtt) 125 millió euró volt, ezért szerinte a Margit hidat öt milliárd forintból kellene felújítani, hogy hasonló arányok jöjjenek ki."

A kivitelezõ szerint a hídon nincs vasútvonal, hossza pedig csak 2831 méter, mert a hozzá kapcsolódó közút nem az átkelõ része.. Hozzáteszik: a híd 100 millió euróba került, vagyis átszámítva 27 milliárd forintba, a Margit híd felújítása pedig bruttó 26 milliárd forint. A konzorcium szerint a Rügenbrücke szélessége fele akkora, mint a Margit hídé, és csupán két autó- és egy szerviz sáv található rajta.

A közlemény kitér arra is, hogy a német hidat alig egy évvel az avatás után átmeneti idõre lezáratta a német közlekedési miniszter, mert komoly kifogások merültek fel a minõségével kapcsolatban.

Karsai Péter független országgyûlési képviselõ még november 25-én arról kérdezte a Legfõbb Ügyészt, hogy indul-e vizsgálat a Margit híd felújításának szerinte irreálisan magas költsége miatt. Magyarázatként hozzáfûzte, hogy tavaly májusban a fõvárosi önkormányzat cége 13 milliárd forintra becsülte a felújítás összköltségét, ennek ellenére idén júniusban már 26 milliárdos költségvetést fogadtak el. A Fõvárosi Fõügyészség szerdán vesztegetés, hûtlen kezelés és más bûncselekmények gyanúja miatt rendelt el nyomozást.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!