Friss hírek

2009.12.04. 17:59

A csehek kétharmada érvényben tartaná a német kitelepítést elrendelõ Bene¹-dekrétumokat

<p>A csehek 65 százaléka szerint érvényben kell maradniuk azoknak a Bene¹-dekrétumoknak, amelyek jogi keretet teremtettek a szudétanémet lakosság kitelepítéséhez. A lakosság majdnem fele véli úgy, igazságos volt a kitelepítés. Ez a Cseh Tudományos Akadémia Szociológiai Intézetének legújabb felmérésébõl derül ki, amelynek eredményeit a Független Hírügynökséghez is eljuttatták.</p>

Az intézet közvélemény-kutatási központja november elején 1082, 15 évesnél idõsebb cseh állampolgárt kérdezett. Az utóbbi idõben több külföldi fórumon is felmerült: Eduard Bene¹ cseh elnök második világháború utáni elnöki rendeletei közül törölni kellene azokat, amelyek alapján jogilag lehetõvé vált szudétanémetek millióinak kitelepítése. Százból nyolcan kiiktatnák a cseh jogrendbõl az említett dekrétumokat, a fennmaradó 27 százalék pedig nem tudott vagy nem akart érdemben nyilatkozni az ügyben.

A közvélemény érdekes "hullámzására" is fényt vet a kutatás: míg 2002 és 2005 közt 64-67 százalék volt az érvényesség mellett állást foglalók aránya, 2006-ra ez 53, 2007-re pedig 52 százalékra csökkent. A mostani 65 százalék azt jelzi, ismét nõtt az érvényben tartást szorgalmazók tábora.

Nagyobb a megosztottság azt illetõen, hogy igazságos volt-e a szudétanémetek kitelepítése. Negyvenhét százalék szerint igen. Igazságtalannak tartja ezt a lépést, de lezárná a múltat a csehek 27 százaléka. Százból heten vallják, hogy a kitelepítés nem volt igazságos, s azért bocsánatot kell kérni az érintettektõl. Négy százaléknyian nem állnának meg az igazságtalanság kimondásánál és a bocsánatkérésnél: azt is szeretnék, hogy a szudétanémeteket kárpótolják vagy vagyonukat visszaadják. Nem tudott vagy nem akart nyilatkozni az ügyben, nem érdeklõdik a téma iránt a fennmaradó 17 százalék.

Változás itt is megfigyelhetõ. A kitelepítést igazságosnak tartók 2002-ben még 60 százaléknyian voltak, de arányuk mára fokozatosan 47 százalékra csökkent. Ez részben a generációs eltérésekbõl adódhat. A 60 évesnél idõsebbek több mint 60 százaléka tartja igazságosnak a szudétanémetek kitelepítését Csehországból, a 30 évesnél fiatalabbaknak azonban alig egyharmada.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!