Friss hírek

2009.12.02. 17:49

4 forinton múlhat a 4 milliárdos beruházás

<p>Egy 4 forintos számolási hiba miatt csúszhat egy 4 milliárdos útfelújítási beruházás Zala megyében. A 86-os fõút Zala megyei 37 kilométeres szakaszának felújítására kiírt közbeszerzési eljáráson legolcsóbb ajánlatot tevõ cég ugyanis a pályázatában tévedésbõl két különbözõ árat adott meg. A 4,3 milliárdos végösszeget rosszul kerekítették, így a különbség 4 forint a két végeredmény között. Bár a hibát kijavították, a pályázaton második helyezést elért cég a Közbeszerzési Döntõbizottsághoz fordult. Ha helyt adnak a beadványnak, akkor a vesztes cég 80 millió forinttal drágább ajánlatát kell elfogadni, vagy ki kell írni egy új eljárást, ami miatt azonban az útfelújítás akár fél évet is késhet.</p>

"Képtelenség, hogy egy ilyen hiba miatt egy sokkal drágább ajánlat kerüljön ki gyõztesen a versenybõl, négy forintot ma Magyarországon készpénzben ki sem lehet fizetni" - áll a pályázat kiírója, a Nemzeti Infrastruktúra Zrt. Független Hírügynökséghez szerdán eljuttatott közleményében. Reményik Kálmán vezérigazgató azt javasolja az államnak, hogy a szerzõdéskötést egyelõre halasszák el a gyõztes pályázóval és várják meg a Közbeszerzési Döntõbizottság határozatát. A vezérigazgató ugyanakkor már most jelezte, hogy amennyiben a nyertest kizárják az eljárásból, akkor új pályázatot írnak ki. Így elkerülhetik a 80 millió forintos veszteséget, viszont a felújítás csak fél évvel késõbb kezdõdhet el, mint eredetileg tervezték.

A 86-os fõút évek óta rossz állapotban van. Egyes helyeken 60-as, sõt 30-as sebességkorlátozó táblákat kellett kitenni a sok kátyú miatt. 2009-ben eddig 1169 tonna aszfaltot használtak fel az út javítására, ez 63 millió forintba került - közölte a Független Hírügynökség kérdésére Légrádi Veronika, a Magyar Közút Nonprofit Zrt. szóvivõje.

A 86-os fõúton évente 20-30 olyan kamionbaleset történik, amelynek oka részben vagy egészben az út rossz minõsége, ezt Horváth Csaba, a kamionmentéssel foglalkozó Le-ko Kft. ügyvezetõje mondta a Független Hírügynökségnek. A 86-os fõút a teherjármûvek számára fizetõs. A Független Hírügynökségnek korábban nyilatkozó kamionsofõrök azt mondták: évente 199 ezer forint a használati díj. Hozzátették azonban, hogy az út rossz minõsége miatt inkább õk kellene, hogy pénzt kapjanak.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!