Friss hírek

2009.11.20. 09:59

Vonatot siklattak ki a maoista gerillák

<p>Feltételezett maoista lázadók kisiklattak egy személyvonatot India keleti részén - közölte pénteken a helyi rendõrség. A felborult vagonokból két holttestet és több mint 40 sérültet emeltek ki.</p>

"A maoisták két állomás között robbantották fel a síneket csütörtök éjszaka" - mondta az indiai Jharkhand állam rendõrfõnöke. A támadók közvetlenül a Chhattisgarh államból érkezõ járat elõtt indították be a pokolgépet. A szerelvény 10 kocsijából nyolc kisiklott és felborult. A helyi NDTV azt feltételezi, hogy a vonaton indiai kormánykatonák utaztak, és ezért lehetett a gerillák célpontja.

A lázadók ugyan több hasonló merényletet is elkövettek az utóbbi idõben, de általában végzetes következmény nélkül. A múlt hónapban megszálltak egy vonatot, hogy egyik vezetõjük szabadon engedését követeljék. A maoisták mozgalma 1967-ben egy parasztlázadás után alakult meg, és ma már India 29 államából 20-ban elterjedt. A magukat a szegények jogaiért küzdõ szervezetnek kikiáltó csoportot az indiai kormányfõ az ország belbiztonságára leselkedõ legnagyobb veszélynek nevezte nemrég, és azt ígérte, hogy rövidesen leszámolnak vele.

Ezek is érdekelhetik