Friss hírek

2009.11.02. 11:39

Véget vetne az örökösödési vitának a svéd krimiíró családja

<p>Stieg Larsson nagysikerû svéd krimiíró apja és testvére megegyezne a még sikerregényei megjelenése elött meghalt író élettársával, az örökséggel kapcsolatos vitában - közölte hétfõn egy svéd napilap. Az újságíróként dolgozó Larsson halála után megjelent Millenium-trilógiája hatalmas sikert aratott. A svéd lapok becslése szerint a könyveladásokból 130 millió svéd koronás (3,4 milliárd forint) bevétel származott.</p>

Larsson apja és testvére húszmillió svéd koronát ajánl fel az író élettársának - közölte a Svenska Dagbladet címû svéd lap. Az újság úgy tudja, hogy hétfõn keresik meg Eva Gabrielsson ügyvédjét az ajánlattal. A nõ 32 éven át volt élettársa, de nem felesége, az érvényes végrendelet nélkül meghalt írónak. Mivel nem voltak összeházasodva, a halála után megjelent könyvekbõl származó jogdíjakat nem kaphatta meg.

Larsson 1977-ben írt ugyan egy végrendeletet, amelyben vagyonát az akkori Kommunista Munkás Ligára, a mai Szocialista Párt elõdjére hagyta, de mivel azt tanúk nem írták alá, érvénytelennek számít. A párt szóvivõje pedig tavaly nyáron közölte, hogy "nem akarunk részesei lenni a végrendelet körül folyó harcoknak, és nem szeretnénk ilyen módon pénzhez jutni".

Azt nem lehet tudni, hogy mekkora a vagyon, amiért küzdenek.

A szélsõjobb és a rasszizmus ellen küzdõ újságíró 2004-ben szívinfarktusban hunyt el, és csak halála után jelent meg három detektívregénye. A Millenium-trilógia hatalmas kritikai és pénzügyi sikert aratott, és több díjat is elnyert, és már harminc nyelvre fordították le. Magyarul a trilógia elsõ két része jelent meg, "A tetovált lány", valamint "A lány, aki tûzzel játszik".

Ezek is érdekelhetik