Friss hírek

2009.11.23. 11:54

Vasárnap búcsúznak a királylányok a Nemzeti Múzeumban

<p>Már csaknem húszezren látták a Királylányok messziföldrõl címû tárlatot a Magyar Nemzeti Múzeumban. A kiállítás szeptember elején nyílt, és november 29-én, vasárnap zár- mondta a Független Hírügynökségnek Lovas Judit, az intézmény közmûvelõdési munkatársa. Hozzátette, hogy 27-én pénteken katalán gasztronómiai bemutatóval, színházi elõadással és kedvezményes belépõvel várják az érdeklõdõket.</p>

Családok és nyugdíjasok is szép számmal felkeresték a november 29-én záruló Királylányok messziföldrõl címû tárlatot- közölte Lovas Judit. Az intézmény közmûvelõdési munkatársa pontos számokat nem tudott mondani, de becsléseik szerint már hozzávetõleg húszezren láthatták a kiállítást szeptember eleje óta.

November 27-én különlegességekkel várják az érdeklõdõket: kedvezményes áron lehet belépni, és katalán gasztronómiai bemutatót és színházi elõadást is tartanak majd a Magyar Nemzeti Múzeumban- mondta Lovas Judit.

A tárlat a magyar történelem eddig háttérbe szorult alakjain, a királylányokon és a királynékon keresztül mutatja be a magyar-katalán dinasztikus kapcsolatokat. Az érdeklõdõk Imre magyar király és Aragóniai Konstancia, I. Jakab és Árpádházi Jolánta házasságát, valamint Mátyás király és Aragóniai Beatrix frigyét ismerhetik meg alaposabban a Nemzeti Múzeumban.

Ez az elsõ alkalom, hogy Katalónián kívül állítják ki a barcelonai Szent Eulália királyi kápolnából Jaume Huguet katalán festõ XV. századból származó híres oltárképének Árpád-házi Szent Erzsébetet ábrázoló részét. Továbbá látható a veszprémvölgyi apácamonostor 900 éves alapítólevele: a Magyar Országos Levéltárban tárolt dokumentumot szintén most állították ki elõször.

További információ a tárlatról és a kísérõ rendezvényekrõl a www.kiralylanyok.hu oldalon olvasható.

Ezek is érdekelhetik