Friss hírek

2009.11.06. 08:19

ÚJINFLUENZA - WHO: a védõoltás nagyon biztonságos

<p>Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) továbbra is melegen ajánlja a védõoltást a világjárványos influenza ellen, annak ellenére, hogy a vírus az esetek többségében enyhe betegséget okoz.</p>

"Minket itt a WHO-ban továbbra is aggasztanak a járvány jellemzõi, fõleg az, hogy meglehetõsen sok a szövõdmény és a haláleset" - jelentette ki csütörtökön Fukuda Keidzsi, a WHO világjárványügyi különtanácsadója.

"Továbbra is azt látjuk, hogy a komplikációk és halálesetek többsége 65 év alatti betegeknél történik, ami eltér a szezonális influenzától" - magyarázta a szakember.

Fukuda megismételte, hogy a komplikációk elsõ sorban krónikus betegeknél, terhes nõknél és egészséges fiatal felnõtteknél jelentkeznek.

A védõoltással szemben több országban is mutatkozó gyanakvásról szólva Fukuda leszögezte: "a WHO szerint ezek az oltóanyagok nagyon hasznosak a világjárványos vírus ellen."

Az oltási kampány a közelmúltban indult el több mint 20 országban, és a WHO szerint a vakcinák egyértelmûen biztonságosak.

"Mi azt látjuk, hogy ezek a vakcinák nagyon biztonságosak, és sok ember kapta meg õket minden probléma nélkül" - mondta Fukuda.

A sertésinfluenza abban is eltér a szezonálistól, hogy az északi féltekén nyáron is tartósan fertõzött.

Fukuda kiemelte, hogy a világjárványos influenza is erõsebben terjed télen, de elismerte, hogy a megfertõzöttek nagy többségének nincs szüksége különleges kezelésre.

Ezek is érdekelhetik