Friss hírek

2009.11.12. 20:39

ÚJINFLUENZA: Már csaknem négyezer ismert halott, köztük 540 gyerek az Egyesült Államokban

<p>Csaknem négyezren haltak meg az újinfluenzában, az Egyesült Államokban, amióta a kór megjelent az országban idén áprilisban. Ezt csütörtökön közölte az amerikai egészségügyi hatóság, amelynek bejelentése szerint a betegség halálos áldozatai között 540 gyerek van. A bejelentés szerint egy új számolási eljárás alapján jöttek ki ezek a számadatok.</p>

November elején az Egyesült Államok Betegségmegelõzési és Járványügyi Központjának (CDC) egy vezetõje azt mondta: könnyen elõfordulhat, hogy az Egyesült Államokban csak akkor lesz elérhetõ a világjárványos influenza elleni oltás, amikor már túl lesznek a járvány tetõpontján. Thomas Frieden azt is mondta, hogy sok szövetségi államban emelkedik a betegek száma, más szövetségi államokban viszont már csökkenni kezdett, konkrétan délkeleten. "Csak az idõ fogja megmutatni, hogy mostantól májusig, az influenzaszezon végéig lesz-e újabb hulláma a világjárványos influenzának, vagy megjelenik-e egy újabb vírustörzs" - mondta az igazgató azon a tájékoztatón, amelyen a súlyos oltóanyag-hiányt kellett megmagyarázni.

A képviselõház egyik albizottságának tagja, Nicole Kunka egy hete kifogásolta, hogy a kormány "gyalázatosan elmaradt" a tervek teljesítésében a világjárványos influenza elleni vakcina terén. Az eredeti kormányzati célok szerint október végére 160 millió adag oltóanyagnak kellett volna rendelkezésre állnia, a valóság azonban csak 24,8 millió dózis volt. Kunka egészségügy-minisztériumi adatokat idézve hangsúlyozta, hogy januárig nem készül el annyi vakcina, amennyi a rizikócsoportok beoltásához lenne szükséges. Az Egyesült Államokban az elsõ sorban beoltandó veszélyeztetettek közé a kisgyerekeket, a terhes nõket és a krónikus betegeket sorolták.

Ezek is érdekelhetik