Friss hírek

2009.11.13. 16:44

ÚJINFLUENZA: Belgrádban hiánycikk a fokhagyma

<p>Az AP pénteki jelentése szerint a szerb fõváros piacain kezd hiánycikk lenni a fokhagyma. A helyiek ugyanis hatalmas mennyiségben vásárolják fel a hagymafüzéreket. Így akarnak ugyanis ellenállóvá válni az újinfluenza ellen. A néphit szerint ugyanis a fokhagyma minden bajok gyógyítója. Szerbiában egyelõre nem kapható semmilyen oltás. A kormány csak most rendelt 3 millió adagot a svájci Novartistól.</p>

A nagy kereslet miatt alig kapható fokhagyma Belgrádban. Emellett az ára is az egekbe szökött. Sokan az utcán is ezt majszolják, mint más az almát. Egy idõs férfi azt mondta az AP tudósítójának, hogy a "vakcinától meg is betegedhet az ember. A fokhagymától pedig legfeljebb rossz szagú lesz a lehelete." Az egészségügyi hatóság ugyanakkor arra hívta föl a szerbek figyelmét, hogy ne becsüljék túl a fokhagyma gyógyító erejét, és más, modernebb dolgokkal készüljenek az egyre terjedõ járványra. Például mossanak gyakran és alaposan kezet, viseljenek maszkot, vagy oltassák be magukat- igaz, azt nem mondták mivel.

A hivatalos adatok szerint eddig 270 betegnél mutatták ki a H1N1 vírust és nyolcan haltak meg a kór miatt fellépõ szövõdményekben. A szakemberek szerint a betegek valós száma a hivatalos adat többszöröse lehet.

Ezek is érdekelhetik