Friss hírek

2009.11.11. 20:09

ÚJINFLUENZA - Ausztria

<p>Ausztriában is járványhelyzetet hirdettek az újinfluenza miatt, mert ugrásszerûen nõtt a megbetegedések száma. Csak Bécsben az elmúlt héten 10.800-an betegedtek meg, de az országban több tízezerre teszik a fertõzöttek számát. A Független Hírügynökség által megkérdezett nickelsdorfi községi háziorvos tapasztalati szerint: naponta a mintegy 100 betege közül 20-25-nél jelentkeznek az influenza tünetei.</p>

Margarete Schmidt-Orban elmondta: nem tudni pontosan, hogy hányan betegedtek meg az újinfluenzától, ugyanis már nem tesztelik a pácienseket, hanem a korábbi adatokból következtetnek. Hozzátette: bár többen érdeklõdnek nála is a H1N1 vírusról, de nincs pánik Nickelsdorfban.

Pánikról az egyik zurndorfi patikában sem beszéltek. Dr. Gustav Neubauer gyógyszerész elmondta, nem fogy több gyógyszer náluk, mint egy átlagos influenza-szezonban. Hozzátette: a patikákban egyébként nincs oltóanyag, azok kiváltására és beadására külön központokat jelöltek ki. Az oltásért pedig csak a recept 4,90 eurós díját kell kifizetni, vagyis mintegy 1300 forintot. A patikus hozzátette: a gyógyszertárakban ingyen lehet védõmaszkhoz jutni.

Ausztriában egyébként eddig két halálos áldozata volt a vírusnak: november elején egy 11 éves olasz kislány halt bele a szövõdményekbe, míg kedden egy 39 éves osztrák férfi. Nála - bár kimutatták szervezetében a vírust - nem egyértelmû, hogy az okozta-e halált.

Ezek is érdekelhetik