Friss hírek

2009.11.28. 16:09

Újgenerációs életmentõ eszközt mutatták be Salgótarjánban

<p>A mentõkocsi áramforrásáról is mûködtethetõ az az automata defibrillátor, amelyet szombaton mutattak be Salgótarjánban. A készülékkel menet közben is végezhetik az újraélesztést. A Palóc Mentõalapítvány a berendezés megvásárlásához mentõs bált rendez szombat este.</p>

Németh Gábor, a Palóc Mentõalapítvány elnöke a Független Hírügynökségnek elmondta: a szombat esti jótékonysági báljuknak a Nógrádi Történeti Múzeum adott otthont, abban a kiállító teremben, ahol most nyílt Földi Péter festõmûvész reprezentatív kiállítása. A Munkácsy- és Kossuth-díjas mûvész felajánlotta egyik festményét az életmentõ berendezés megvásárlásához.

Egy svéd cég fejlesztette ki a készüléket, amely a beteg mellkasára gyorsan ráerõsíthetõ, és így helyettesíthetõ az elsõsegélynyújtó személy a szívmasszázsnál, kiküszöbölve az emberi hibázási lehetõséget. Eddig a szállítás közbeni komplex újraélesztést csak a legritkább esetben alkalmazták. Az új berendezés biztosítja a szállítás közbeni folyamatos szívmasszázst, amivel idõt nyernek az életmentõk, és ennek kiemelt jelentõsége van például a kihûlt betegek, a klinikai halottak ellátásában - tette hozzá Németh Gábor.

Térpál Balázs, a második generációs svéd mentõeszköz forgalmazója a Független Hírügynökségnek a szombati bemutatón elmondta: a teljesen automatizált defibrillátor elsõ generációját még gázzal mûködtették, ezek többsége kórházi osztályokra került. Az idén piacra került második generációs berendezés már a mentõkocsik áramforrásáról is mûködik, az elsõ darabokat az Egyesült Királyságban és a skandináv országokban helyezték üzembe.

Közép-Európában az elsõ készüléket három hónapra kapják meg a salgótarjániak, azt követõen kedvezményesen megvásárolhatják. Térpál Balázs reményei szerint a listaáron 3,2 millió forintba kerülõ eszközt a kedvezõ tapasztalatok alapján az Országos Mentõszolgálat rendszeresíti majd.

A Palóc Mentõalapítványt közhasznú szervezetként jegyezték be a Nógrád Megyei Bíróságon, 2006. július 6-án. Tevékenységük a mentés köré szervezõdik: részt vesznek egyebek mellett a mentésfejlesztésben, a sürgõsségi ellátás, az elsõsegélynyújtás minél szélesebb körben történõ oktatásában.

Ezek is érdekelhetik