Friss hírek

2009.11.23. 15:44

Tovább csökkenhet a parlament létszáma, ha Lengyel Zoltánnak vissza kell adnia a mandátumát.

<p>A jogerõsen elítélt Lengyel Zoltánnak várhatóan vissza kell adnia képviselõi mandátumát, miután a bíróság jogerõsen felfüggesztett szabadságvesztésre ítélte hétfõn. Ha megszûnik a mandátum, a parlamentnek már csak 383 aktívan politizáló képviselõje lesz.</p>

Nyolc hónap felfüggesztett szabadságvesztésre ítélte a bíróság Lengyel Zoltán országgyûlési képviselõt. A politikust hivatalos személy elleni erõszakkal, könnyû testi sértéssel és becsületsértéssel vádolták.

A másodfokon fokon eljáró Fõvárosi Bíróság hétfõn helybenhagyta a Budai Központi Kerületi Bíróság májusi döntését, mely szerint az országgyûlési képviselõt két évre felfüggesztett, nyolchónapnyi börtönbüntetésre ítélte. A korábbi döntés ellen a vádlott enyhítésért, az ügyészség pedig súlyosbításért fellebbezett.

A képviselõk jogállásáról szóló törvény szerint a bíróság az ítéletet megküldi az Országgyûlés elnökének. A mandátum várhatóan összeférhetetlenség miatt megszûnik. Elõtte azonban az Országgyûlés elnöke kiadja az ügyet a menetlmi bizottságnak, amely határozati javaslatot hoz, majd arról szavaz a parlament.

Lengyel Zoltán független képviselõ, de elõtte az MDF frakció tagja volt, azt megelõzõen pedig a Fidesz listáján jutott a törvényhozásba.

Ezek is érdekelhetik