Friss hírek

2009.11.04. 17:24

Települések fogtak össze vasútvonaluk megmentéséért

<p>Hét település fogott össze, hogy megmentsék a Szilvásvárad-Putnok vasútvonalat. A polgármesterek levelet írtak Hónig Péter közlekedési miniszternek, amelyben konkrét javaslatokat fogalmaznak meg arra vonatkozóan, hogyan lehetne a szárnyvonalat megmenteni, és nullszaldósan üzemeltetni. A minisztérium gazdasági okokra hivatkozva szeretné szüneteltetni ezt a vasútvonalat.</p>

A Nagyvisnyó, Nekézseny, Királd, Sáta, Putnok, Csokvaomány és Szilvásvárad polgármesterei által aláírt levelet szerdán küldték el Hónig Péter közlekedési, hírközlési és energiaügyi miniszternek. 11 érvet sorakoztatnak fel a szárnyvonal megmaradása érdekében. Többek között azt írják, vannak olyan vasúti szakaszok, amelyek mellett nem fut párhuzamosan közút, tehát a Volán járatokkal nem lehet kiváltani azokat. Hangsúlyozzák, hogy ez a szakasz Észak-Magyarország legszebb részén visz keresztül, ráadásul egy turisztikai központ, Szilvásvárad a végállomása. Azt mondják, az indulóban lévõ - a Bélapátfalván már meglévõ, Királdon pedig tervezett - ipari parkok vonzerejére negatív hatást gyakorolna a vasútvonal megszüntetése.

A polgármesterek javaslatai között az szerepel, hogy változtassák meg a menetrendet, mert jelenleg ésszerûtlenül mûködik, nem szolgálja ki sem az ingázó munkavállalókat, sem az iskolásokat, sem a turistákat. A pályaszakasz utoljára 35 éve lett felújítva, ezért van olyan szakasz, amelyen a vonat tíz kilométeres sebességgel halad. Ez pedig nem vonzó az utasoknak, Összehasonlításként, míg autóval például Nagyvisnyóról Egerbe háromnegyed óra alatt el lehet érni, vonattal ez jelenleg két órát jelent, mondta a Független Hírügynökségnek Csõgér Bálint, Nagyvisnyó polgármestere.

A polgármesterek szerint az Út a Munkához programban dolgoztatott embereket lehetne alkalmazni a vasútfelújítási munkákra.

Szollár Domokos kormányszóvivõ szerdán jelentette be, hogy 29 vonalon teljesen - így például a Szilvásvárad-Putnok közöttin is - egy szakaszon pedig részben állnak le a vonatok.

Ezek is érdekelhetik