Friss hírek

2009.11.05. 16:14

Tejfölpiaci körkép: "a föle sem igaz"

<p>Tejfölpiaci körképet készített a Teszt plussz magazin. Az eredményekrõl csütörtöki sajtótájékoztatójukon számoltak be, ahol kiderült: a 25 féle termékbõl 9-nél volt alacsonyabb a tejsavbaktérium-szám a kelleténél. Ez alapvetõen befolyásolja a tejtermék ízét és illatát; azt a gyártót, amely nem tartja be az elõírt határértéket, meg is bírságolhatják.</p>

A nagy tesztet 25, az ország más-más régióiból illetve kereskedelmi láncaiból származó, 20 százalékos zsírtartalmú telfölmintán végezte el a mosonmagyaróvári Magyar Tejgazdasági Kísérleti Intézet, a Magyar Élelmiszerkönyv követelményei alapján. A fizikai-kémiai teszten valamennyi tejföl átment, a tejsavbaktérium-szám azonban az esetek 36 százalékában nem érte el a minimum 1 millió baktérium per gramm értéket. Az érzékszervi jellemzõket vizsgálva 1-5-ig terjedõ skálán pontozták a tejföl állagát, illatát és ízét. A két legmagasabb pontszámot egy szegedi és egy miskolci cég érte el, a két sereghajtó egy-egy élelmiszerlánc saját márkás terméke lett. A 25 mintából 7 esetben csomósnak, kissé lisztesnek vagy túlságosan laza szerkezetûnek találták a tejfölt, ami pedig íz ízét illeti, 3 esetben lett jellegtelen vagy "termékidegen" a minõsítés.

A csütörtöki sajtótájékoztatón a Földmûvelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium Élelmiszerlánc-felügyeleti Fõosztályának illetékese is megjelent. Deák Ferenc újságírói kérdésre elmondta, több tonnányi tejfölt megsemmisítettek már abban a hazai üzemben, ahol tejzsír helyett pálmaolaj felhasználásával gyártottak tejterméket. Ez az egészségre semmilyen szempontból nem káros, de csalás lenne tejfölként forgalmazni, hisz nem az - mondta a szaktárca képviselõje. Deák Ferenc elmondta, a forgalomba került termékeket már visszahívták, a hatósági eljárás pedig jelenleg is folyik, amelyrõl több részletet nem árult el. Csak annyit tett hozzá, hogy több másik, tejfölt gyártó üzemet is átvizsgálnak a közeljövõben emiatt.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!