Friss hírek

2009.11.27. 15:54

Teherautó sodorta el a közterület- felügyelõt

<p>Métereken át tolt maga elõtt egy közterület- felügyelõt egy több mint 10 tonnás teherautó csütörtök délelõtt Budapesten, a XI. kerületben. A sofõr ezután elhajtott, a rendõröknek azonban sikerült megtalálniuk. Az ügyben hivatalos személy elleni erõszak és közúti veszélyeztetés miatt indult nyomozás.</p>

A Közterület-felügyelet és a Budapesti Rendõrs-fõkapitányság közös akciót tartott csütörtök délelõtt a XI. kerületi Dombóvári úton, ahová a 12 tonnát meghaladó jármûvek csak engedéllyel hajthatnak be. Az egyik megállított teherautó vezetõje nem volt hajlandó bemutatni papírjait a közterület -felügyelõnek, sõt, elkezdte felé szedni a kormányt. A felügyelõ így a jármû orra elé került, a többtonnás gépezet ezután 4-5 méteren keresztül maga elõtt tolta. Fõvárosi Közterület-felügyelet közleménye szerint a felügyelõ csak a saját lélekjelenlétének és fürge mozgásának köszönhette, hogy nem szenvedett súlyos sérüléseket.

A teherautó vezetõje ezután gázt adott és elhajtott a helyszínrõl. A felügyelõ járõrtársa azonban rögzítette a rendszámát és értesítette az akció parancsnokát, így a rendõröknek sikerült szinte azonnal beazonosítaniuk jármû telephelyét, és elõállítaniuk a sofõrt. A rendõrség megtette a feljelentést hivatalos személy elleni erõszak és közúti veszélyeztetés miatt.

A Fõvárosi Önkormányzat szakcége, a Parking Kft. 100 ezer forintos pénzjutalomban szeretné részesíteni a balesetet szenvedett budapesti közterület-felügyelõt- olvasható a Parking Kft. közleményében.

Az élhetõbb fõváros megteremtése érdekében döntött úgy tavaly decemberben a Fõvárosi Közgyûlés, hogy tovább szigorítja a forgalomszabályozott övezeteket. Az új rendelet idén januárban lépett hatályba. A Parking Kft. tavasszal mérte föl elõször, hogy a fuvarozók mennyire tartják be a szabályokat. Akkor elkeserítõ eredmény született: Áprilisban az ellenõrzöttek mindössze 10 százaléka rendelkezett hozzájárulással. Májusban az arány 27, júniusban 33, júliusban 41, augusztusban 44, szeptemberben 47, októberben 48 százalékra nõtt.

A szigorú ellenõrzés érdekében jött létre idén a Fõvárosi Közterület-felügyelet 32 fõs, úgynevezett Parking csoportja. A felügyelõk reggeltõl estig járják a várost a Parking Kft-tõl kapott autókkal, hogy minél hatékonyabban tudjanak ellenõrizni. A Közlekedés I. Szolgálat munkatársai 5 hónapos mûködésük alatt 11.000 szabálysértõ teherautót állítottak ki a forgalomból, 4.000 büntetõpontot osztottak ki, 2.000 esetben alkalmaztak helyszíni bírságot és 1.200 feljelentést tettek

Ezek is érdekelhetik