Friss hírek

2009.11.04. 19:49

Távollétükben kaptak súlyos börtönbüntetéseket amerikai és olasz ügynökök az elsõ európai CIA-perben

<p>23 amerikai és két olasz titkosügynököt ítélt szerdán több éves börtönbüntetésre egy milánói bíróság egy egyiptomi férfi 2003-as elrablásának ügyében. Az olasz média által mérföldkõnek nevezett perben nyolc év börtönt kapott a CIA akkori milánói fõnöke, Robert Seldon Lady, a többi amerikaira pedig fejenként öt év szabadságvesztést szabott ki a bíró. De mindegyiküket távollétükben ítélték el. A bíróság három-három év börtönre ítélt két olasz ügynököt a 2001. szeptember 11-i, Egyesült Államok elleni terrortámadások után meghirdetett " Terror elleni háború" elsõ perében.</p>

2003. február 17-én Milánóban elraboltak egy terrorizmussal gyanúsított egyiptomi muszlim radikális hitszónokot, Oszama Musztafa Hasszánt, más néven Abu Omar-t. Az imám, akit késõbb visszavittek a hazájába, azt állította, hogy négy éven keresztül tartották fogva vádemelés nélkül Olaszországban, és a börtönben megkínozták.

Idén tavasszal az olasz alkotmánybíróság igazat adott a per ellen fellépõ olasz kormánynak, mivel úgy ítélte meg, hogy törvénysértõ módon szerezték be a bizonyítékok egy részét a milánói ügyészek. Ezután a fennmaradó, államtitkot nem sértõ bizonyítékok alapján folytatódott a tárgyalás, amely az elsõ olyan per Európában, aminek középpontjában az Egyesült Államok vitatott terrorizmusellenes hadjárata áll. Az elõzõ Bush-kormány hadjáratában a CIA a világ minden tájáról begyûjtötte a terrorizmussal gyanúsított embereket, majd harmadik országokba szállította õket, ahol az eljárások bírálói szerint vallatások közben gyakran megkínozták a foglyokat.

A milánói perben a CIA 2003-as olaszországi fõnökét, Jeffrey Castelli-t, valamint a SISMI, vagyis az olasz katonai hírszerzés akkori vezetõjét, Nicolo Pollarit nem tudták vád alá helyezni az ügyészek, mivel védték õket az államtitokkal kapcsolatos jogszabályok.. Két további amerikait pedig azért nem ítéltek el, mert diplomáciai mentességet élveznek.

Ezek is érdekelhetik